DODIK: Alija Izetbegović je doveo mudžahedine u BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da je Alija Izetbegović doveo u BiH mudžahedine, koji su donijeli mnogo problema, dok je njegova “Islamska deklaracija” bila podloga za terorizam koji je i danas na sceni u BiH.

 

“U svim terorističkim napadima učestvovao je netko tko je boravio ili je obučavan u BiH, a da se to desi zaslužan je Alija Izetbegović”, rekao je za televiziju B92 Dodik, komentirajući najave člana Predsjedništva BiHBakira Izetbegovića da će ga tužiti zbog priča da je njegov otac Alija Izetbegović bio u handžar-diviziji. Dodik je rekao da ni Bakir Izetbegović nije prihvatljiv za Srbe, da je on izabran u ime Bošnjaka, te da Srbi ne moraju njegovu politiku da prihvate. Predsjednik Srpske naveo je da priča o opsadi Sarajeva predstavlja falsificiranje povijesti i da je njegov prijedlog za obilježavanje početka rata u Sarajevu da se BiH “konačno raziđe”.

 

Dodik: Alija Izetbegović je doveo mudžahedine u BiH

“To je istorijska neminovnost u kojoj će jednog dana BiH da se raspadne na sastavne dijelove, jer masovna međunarodna intervencija nije uspjela osigurati BiH kao državu. BiH nikada nije bila država, nego dio određenih velikih država”, rekao je Dodik . On je naveo da nije tačno da je granatiranje i rat u BiH počeo 6. travnja, nego se to desilo mjesec dana ranije ubistvom srpskog svata u Sarajevu i zločinom nad Srbima u Sijekovcu.

 

“Gdje je bila do sada ta priča o opsadi Sarajeva? Kako to prije deset godina niko nije obilježavao? Sada se traži nova politizacija žrtve”, rekao je Dodik i dodao da se cio slučaj nastoji prebaciti na teret Republike Srpske. On je naveo da nije problem da svi, pa i stanovnici Sarajeva, obilježavaju događaje koje smatraju bitnim. “Tamo su nepotrebno poginuli ljudi, mnogo je muslimana poginulo u tom ratu, ali isto tako i Srba”, rekao je Dodik.

 

On je rekao da su među poginulim Sarajlijama i Srbi poginuli u logorima u Sarajevu i od muslimanskih paravojski koje je predvodio Ramiz Delalić Ćelo, koji je od Alije Izetbegovića dobio pištolj na poklon, jer je branio, navodno, muslimanske vrijednosti tog vremena. Dodik je ponovio da žali za svakom žrtvom – i muslimanskom i hrvatskom i srpskom, kao i za nedužnim ljudima i djecom koja su stradala, ali danas se pokušava na neki način kroz političku poruku krivica isključivo svaliti samo na Srbe, da budu na lošoj strani istorije.

 

Predsjednik Republike Srpske ponovo je kritikovao potez ministra inozemnih poslova BiH Zlatka Lagumdžijekoji je organizirao prijem povodom navodne opsade Sarajeva, iako ne postoji zakon kojim bi bilo utvrđeno da se taj datum obilježava na nivou BiH. Dodik je rekao da je Lagumdžija trebalo da na prijem pozove diplomatski kor i kada je bio Dan Republike Srpske, jer je i Srpska sastavni i moćan dio BiH, te dodao da Banjaluka ne bi ništa imala protiv toga.

 

“Nema zakona koji obilježava taj datum. To može da bude interni datum Sarajeva i ja ne bježim od toga da građanin Lagumdžija ili bilo tko drugi mogu sudjelovati u tom događaju privatno. Kada se dogovorimo da je to datum koji treba da se obilježi, mi ćemo sudjelovati”, rekao je Dodik. On je ponovio da je njegova država Republika Srpska i da voli više Srbiju od BiH, te da je BiH za njega teret, navodeći da je zvanična politika Srpske da ne štiti nikoga tko je počinio zločine.(R.I. Dnevnik.ba/Nezavisne novine)