Published On: Pon, ožu 10th, 2014

DODIK: Ako postane nepodnošljivo, RS će otići u nezavisnost

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik izjavio je da trenutno poštuje princip Dejtonskog sporazuma jer ne želi biti okarakteriziran kao netko tko ruši taj dokument, ali da RS, ako situacija postane nepodnošljiva, tada ima legitimno pravo da zatraži samostalnost.

Dodik je danas u Moskvi rekao da želi što je moguće snažniju RS.

“Nemamo ništa protiv Bošnjaka i Hrvata, ali smo protiv toga da nam se nameće tuđa volja”, istaknuo je Dodik za “Glas Rusije”.

On je dodao da se situacija u BiH može razvijati u dvije potpuno suprotne varijante – unitarna država ili disolucija.

“Prva je stvaranje unitarne države što je povezano s neizbježnim političkim nasiljem, pošto ne postoji suglasnost među narodima. Druga varijanta je disolucija, odnosno raspad, za što se zalažemo mi i Hrvati, mada oni to nikada neće reći javno, dok su Bošnjaci protiv”, naglasio je Dodik.

On je rekao da su to dva suprotstavljena procesa, te da će BiH u narednim godinama, očigledno, nastaviti biti problematična država.

Dodik je napomenuo da je u BiH ostalo još pola godine do izbora, ali da je izgleda netko u međunarodnoj zajednici odlučio da, pošto je sadašnju političku strukturu Republike Srpske nemoguće smijeniti voljom srpskog naroda, ubaci “mekše političare koji će, budući da su oduševljeni Zapadom, potpisati što god treba”.

On je podsjetio da Srpsku nisu zahvatili neredi praćeni nasiljem, ali da prosvjedi socijalno nezaštićenih grupa stanovništva imaju svoje mjesto.

“Određeni centri moći opet pokušavaju da te grupe iskoriste za svoje ciljeve, tvrdeći da je to borba protiv postojećeg sistema”, naglasio je Dodik.

On je ponovio da je BiH nemoguća bez postojanja međunarodne zajednice, jer nema potencijala i unutrašnjeg konsenzusa.

“Sada međunarodna zajednica kaže – mi smo davali veliki novac i ne možemo odustati od svog projekta. Oni su dugo plaćali ogromnu grešku koja se zove BiH i sada pokušavaju podržati prosvjede, prije svega zbog toga da bi pod pritiskom bila donijeta nova politička rješenja”, istaknuo je Dodik.

On je naveo da su se visoki predstavnici uvijek ponašali nadmeno, da su mijenjali zakone, međunarodne sporazume.

“Katastrofalno je što je Dejtonski sporazum mijenjan prema odluci visokog predstavnika čiji je zadatak bio suprotan – da poštuje principe tog dokumenta”, rekao je Dodik.

Govoreći o Kosovu, Dodik je ocijenio da je to presedan i da je takozvanu nezavisnost proglasila neformalna grupa koja se nazvala skupštinom Kosova.

On je pojasnio da na Kosovu nije bilo referenduma, kojeg je nemoguće bilo provesti na sjeveru ove pokrajine, pošto Srbi na njemu ne bi sudjelovali.

“Onda je netko od zapadnih planera kosovske nezavisnosti rekao Prištini – proglašavajte, jer ako na referendumu budu glasali samo Albanci onda će ispasti kao da sjever Kosova ne pripada vašem terituriju”, dodao je Dodik.

On je naglasio da je RS i dalje protiv priznanja nezavisnosti Kosova, te da BiH to nije učinila zato što Srpska ne daje suglasnost.

“Republika Srpska je izabrala dugoročnu borbu za svoja prava. Jednog dana ćemo sigurno raspisati referendum, ali taj trenutak treba pažljivo birati bez političkog voluntarizma i uz razumijevanje tko su naši saveznici u tom procesu. Naša situacija je veoma delikatna – treba trpjeti, čekati, znati odreći se mnogo čega”, naveo je Dodik.

On je rekao da će slučaj Krima stvoriti novu praksu u svijetu, te da procesi samoopredjeljenja postaju sve legitimniji. “Vidimo procese koji se događaju od Katalonije do Škotske”, naveo je Dodik.