Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

DODATNI NAPORI EU: Popis u BiH mora biti što prije usvojen

Must Read

“Popis stanovništva, kućanstava i stanova treba biti finaliziran i rezultati objavljeni bez daljnjeg odgađanja”, kažu iz Izaslanstva EU

Bh. vlasti trebaju učiniti napore u cilju postizanja konsenzusa između statističkih agencija kako bi rezultati popisa stanovništva bili objavljeni, smatraju iz Izaslanstva EU u BiH. Središnji popisni ured nije postigao konsenzus o spornim pitanjima koja onemogućavaju objavljivanje rezultata popisa stanovništva, a sasvim je jasno da je cijela priča već odavno dobila političku pozadinu.

Iz Izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini smatraju kako se rezultati popisa stanovništva trebaju objaviti sukladno Zakonu o popisu stanovništva i preporukama IMO tima.

“Popis stanovništva, kućanstava i stanova treba biti finaliziran i rezultati objavljeni bez daljnjeg odgađanja. Metodološka pitanja, kao što je, konkretno, određivanje statusa prebivališta, zahtijevaju brze odluke u skladu sa Zakonom o popisu stanovništva i preporukama Međunarodne promatračke misije (IMO)”, kažu iz Izaslanstva EU za Klix.ba.

Ipak, čini se kako su i u Izaslanstvu Europske unije svjesni kako spor između statističkih agencija ima političku pozadinu te apeliraju bh. vlastima činjenje dodatnih napore.

“Daljnje napore trebaju uložiti bh. vlasti u cilju postizanja konsenzusa između statističkih agencija”, navode iz Izaslanstva Europske unije u BiH.

Podsjećanja radi, Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine predložila je metodologiju obrade podataka koja je usklađena s preporukama IMO tima, a ovaj prijedlog prihvaćaju i predstavnici Federalnog zavoda za statistiku.

No, taj prijedlog već pola godine ne prihvaćaju predstavnici Republičkog zavoda za statistiku Republike Srpske.

“Europska unija pridaje presudnu važnost popisu stanovništva u Bosni i Hercegovini, koji je važan ne samo u kontekstu procesa europskih integracija već je i ključan za obavljanje ekonomskog i socijalnog planiranja. Ovo pitanje je od osobite hitnosti u kontekstu Reformske agende”, kažu iz Izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Najveći izdajnik u povijesti Hrvatske podijelio je zemlju neprijateljima pa pobjegao. Danas je tek ikona neobrazovanih….

SAMO tridesetak kilometara od Sarajeva nalazi se selo Bradina. Radi se o relativno nevažnom mjestu u kojem posjetitelji mogu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -