Subota, 25 svibnja, 2024

DNEVNI HYPO LIST: Najbolje bilo da se županije ukinu, a i Lijanova obojica misle isto…

Must Read

SARAJEVO – Nekakvo Rašićevo smeće   iz Hypo lista, napravilo je dubinsku hypo alpe adria bank analizu kako preustrojiti Federaciju da što bolje paše austrijskoj bankarskoj mafiji u procesu daljnjeg kapitalističkog divljanja u Hercegovini i Bosni. D.Zorić, pisac bez identiteta, pseudonim kojeg ova mafijaško reketaška novina koristi samo kada treba ubaciti smutnju u hrvatski korpus u BIH, prije tjedan dana plasirao je laž kako je karta koju je naručila američka ambasada od nezavisne eskpertne skupine iz Sarajeva, kojoj su poznata i imena i prezimena, zapravo karta naručena od HDZBIH.
Opsjednutost HDZ-om BIH, po zadatku naravno, služenje Hypo kapitalu, i promoviranje stranaka koje su njihovi financijski dužnici, poput Lijanovog potomstva i HSP-ovih ustašića konstanta je ove novine. Tako se danas nekakvo piskaralo  D.Zorić divi vizionarskoj računici najzaduženijeg lopova u BIH – Jerke Lijanovića i brata mu Mladena, a čiji je zaključak   kako bi FBIH uštedjela čak 2. milijarde maraka kada bi ukinula kantone!
Zaboravlja Zorić da su sinovi Lijanovi već dokazano promašeni matematičari čiju su matematiku na svojim leđima osjetili mnogi građani FBiH , ne samo Hrvati.
Teza kako kantoni troše 2mld maraka koje bi se mogle ubaciti sutra u gospodarstvo , čitaj Jerkine poticaje i plakate, te povrat duga kuće Lijanovih Hypo banci pije vode koliko i novinarstvo Dnevnog lista istine.
Kada Lijanovi stočarčići uzmu kalkulator i krenu računati navodne uštede , redovno zaboravlja jednu stvar. Prijenos ovlasti županija na Federaciju podrazumijeva i prijenos ne sam prava nego i obveza županija na Federaciju. Sve ove godine Federacija lijepo živi i  puni proračun samo zahvaljući činjenici da je sve kapitalne izdatke , od socijale, preko školstva, policije, do zdravstva, prebacila na teret županija.
A radi se  o stotinama milijuna obveza, ne povlastica, koje bi FBIH preuzela na sebe. U tom smislu treba pogledati i koliko je licemjerna priča o rekonstrukciji FBIH.
Sarajevske vlasti do sada su u nekoliko navrata pokušavale preoteti nadležnosti županijama, no nikada nisu pokušale oteti i neku financijsku obvezu.
Npr. kada je izmišljeno federalno ministarstvo školstva niti Mesar, niti njegovo alter piskaralo Dzorić nisu postavili pitanje kako to da Sarajevo ne snosi dio troškova školstva? Ako tvrdi da dijeli nadležnost nad školstvom kako ne dijeli obvezu nad istim?
Kada je izmišljen Federalni MUP, niti Mesar niti Dzorić nisu postavili pitanje kako to da Sarajevo ne snosi dio troškova županijskih MUP-ova?  Ako tvrde da su nadležni i nad županijskim MUP-ovima kako to da nemaju obveze nad istim?
Drugim riječima Federacija je u samom Daytonu osmišljenja kao begovat, dok su raji dani čitluci ili u modernom smislu  kantoni i županije. Raja je sama dužna održavati sirotinju, porodiljne naknade, rješavati školstvo i nadzirati red i poredak u čitluku. I to u onoj mjeri u kojoj čitlucima ostane poreza nakon što se Begovat namiri.
Zato je priča o rekonstrukciji FBIH apsurdna. Umjesto da američka administracija u BIH, kada već govori o okrupnjavanju kantona, razgovore vodi sa istim tim kantonima, i o tome kako skresati financijsku izdašnost Federacije,  koja ničemu ne služi osim što gladi jaja federalnim sinekurama, oni razgovaraju s begovatom kako ugasiti ono što održava prividan socijalni mir na životu – kantone.
Osim toga to je stari Lijanovićev prijedlog od kojeg je najedanput odustao. A u skladu je i sa bošnjačkom politikom jačanja države. Dakle čemu rekonstrukcija FBIH kad se FBIH jednostavno može ugasiti a ovlasti iste prenijeti na državu. Nije li u Bošnjaka davni strateški cilj jačanje države? Kako tražiti reformu RS-a u cilju jačanja države ako prvo ne ugasiš sebe i ojačaš državu? Kantoni bi tako financijski prodisali jer bi dio fedralnih nameta otišao na njih a država bi postala konačno ozbiljna institucija koja pregovara sa kantonima i RS-om.
Trend svih država svijeta, pa i same Amerike, koja nije ništa drugo nego federacija država, jeste što veća decentralizacija vlasti. Samo je u FBIH Hypo mafija, na čelu sa domaćim političkim janjičarima namjenila sudbinu centralizirane satrapije od države. Istina. Lakše je kamatariti kad imaš jednu adresu na kojoj pregovaraš. Nego puno malih kantona, sa nekakvim, da prostiš ovlastima.
No super da su Lijanović i Dzorić otvorili ovu temu. Za početak priče o razvlašćivanju županija neka nelegalni Jerko predloži prijenos obveza financiranja školstva, policije i socijale sa kantona na Federaciju.
U svim zemljama svijeta, školstvo, socijalu, i policiju financira naime najviša razina vlasti. Pa da vidimo onda jesu li kantoni financijski slonovi koji pojedu više nego što zarade i što je to zapravo trulo u Maloj Turskoj?
No niti je mesarima dano da računaju a niti Dzoriću da analizira. Blago siromašnima duhom. Njima će kredit biti oprošten.
poskok.info
Evo i Hypo teksta, točnije najnovijeg kreditnog proizvoda Hypo Alpe Adria Lijanovića: 
Ukidanje, a ne okrupnjavanje županija možda više odgovara Hrvatima?
 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -