Subota, 13 srpnja, 2024

Djed Mraz i ove godine najnepoželjniji u sarajevskim vrtićima

Must Read

Vijest da je Djed Mraz nepoželjan u nekoliko sarajevskih vrtića, ali i u vrtićima u drugim bh. gradovima, uzburkala je javnost više puta proteklih godina. Roditelja koji ne žele da njihova djeca prime novogodišnje paketiće od Djeda Mraza u Bosni ima i ove godine, ali je zanimljiva činjenica da je Djed Mraz nepoželjniji u glavnom gradu Bosne i Hercegovine nego u drugim, manjim mjestima.

Dječje novogodišnje predstave primjerene dječjem uzrastu bit će organizirane u vrtićima u Županiji Sarajevo u periodu od 26. do 29. prosinca. U skladu s dogovorima roditelja, Djed Mraz ni ove godine neće posjetiti nekoliko sarajevskih vrtića, piše Klix.ba.

Ovisno o želji roditelja i njihovoj opredijeljenosti za nazočnost djeteta predstavi povodom Nove godine, odgajatelji su napravili anketu s pitanjem želi li njihovo dijete nazočiti novogodišnjoj predstavi i podjeli paketića. Ukoliko postoji negodovanje, zajedničkim dogovorom, međusobnim uvažavanjem i podrškom trudit ćemo se pronaći povoljno rješenje, prvenstveno za dijete i roditelja, rekla je za Klix direktorica JU Djeca Sarajeva Jasmina Čongo.

Kao komentar na pisanja o nepoželjnosti Djeda Mraza u sarajevskim vrtićima, Čongo govori da se svi praznici u vrtićima JU “Djeca Sarajeva” obilježavaju primjereno.

Naša Ustanova teži ostvariti prvenstveno one ciljeve koji su u interesu djeteta. Temelji se na potpunoj otvorenosti i iskrenosti obiju strana i otuda je partnersko susretanje roditelja, obitelji i predškolske ustanove jedan od glavnih uvjeta kvalitetnoga predškolskoga odgoja i obrazovanja, istaknula je Čongo.

U drugim gradovima

Iako nekoliko roditelja i u drugim bh. gradovima ne želi dovesti djecu u vrtiće na dan dječje proslave Nove godine, čini se da je u manjim mjestima veća tolerancija prema liku Djeda Mraza, kojega neki muslimani – prema svemu sudeći – vide kao kršćanski simbol. Oni imaju pravo ne dovoditi djecu na proslave Nove godine, slažu se direktori i direktorice svih predškolskih javnih ustanova u BiH.

Iz JU Dječji vrtić Bihać direktorica Zehida Goretić govori da se roditelji koji ne žele da njihovoj djeci Djeda Mraz uruči paketiće, jednostavno ne pojave na svečanosti dodjele.

Mi imamo dosta majki pod hidžabom i roditelja muslimana kojima vjera ne dozvoljava Djeda Mraza. Međutim, i pojedini takvi roditelji odluče se dovesti mališane na proslavu na kojoj se zabavljamo uz igre i dječje pjesmice, a ne promatramo Djeda Mraza kao simbol neke vjere, istaknula je Goretić.

Direktorica JU Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica Jasmina Gasal za Klix je rekla da će ove godine u svim zeničkim vrtićima biti organizirana proslava novogodišnjih praznika uz Djeda Mraza.

Nije bilo ekstremnih situacija negodovanja roditelja. Postoji vrlo mali broj ljudi koji ne žele Djeda Mraza iz religioznih razloga, ali mi ne gledamo Djeda Mraza iz toga kuta. On je tu samo da upotpuni dječju radost i podijeli im paketiće, rekla je Gasal.

U vrtićima na području Tuzlanske županije također će biti organizirane proslave Nove godine uz Djeda Mraza, potvrdili su iz JU Naše dijete Tuzla.

Prije sedam godina pred proslavu 2010. godine Islamska zajednica u BiH objavila je fetvu u kojoj stoji da Djed Mraz nije poznat i priznat u islamskoj tradiciji Bošnjaka i da se naročito bošnjačkoj djeci taj kršćanski simbol pokušava poturiti kao neutralan lik. Ova fetva posebno je naljutila profesionalce koji se svake godine maskiraju u Djeda Mraza kako bi uveselili mališane.

Klix dalje podsjeća i na prosvjede iz 2008. u Sarajevu, koje su organizirali pripadnici Socijaldemokratske partije (SDP) BiH povodom onemogućavanja da Djed Mraz podijeli novogodišnje paketiće u sarajevskim vrtićima. Tadašnja direktorica JU Djeca Sarajeva Arzija Mahmutović odlučila je da djecu posjeti teta Nova Godina jer se, kako je govorila, Djed Mraz kosi s vjerskim načelima nekih roditelja.

Mirovni izaslanik u BiH Carl Bildt 1996. u Sarajevu je pozvao pripadnike svih triju naroda da ne čine Djeda Mraza vjerskim simbolom. Bildt je istaknuo kako Djed Mraz ne bi trebao biti simbol bilo koje religije, već da je on tradicija u BiH i znak dobre volje i prijateljstva.

Kao izmišljeni lik koji donosi paketiće, Djed Mraz je oduvijek bio simbol dječje sreće. Iako on, kao ni teta Nova Godina neće posjetiti brojne vrtiće ove godine, odgojiteljice će se potruditi izmamiti osmijehe na licima mališana uz neke druge maskote, zabavne likove i igre.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Otvoreno balkansko biciklističko prvenstvo na Blidinju

Organizatori manifestacije Blidinje Bike Festival, koja je danas sedmu godinu zaredom, prvi put kao događaj više razine odnosno kao...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -