Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024

Dječaka odgojio pas: Otišao na četiri noge i lajao

Must Read
Dječak Viktor živio je s psom koji ga je odgojio, jer se njegova majka nije brinula o njemu.

Viktor ‘Vitya’ Kozlovtsev iz Podolska sada ima 25 godina, a četiri je godine proveo živeći s rotvajlerom, spavajući s njim na istom tepihu i dijeleći hranu. Kad su ga pronašli sa sedam godina, jedva je progovorio i umjesto toga lajao, hodao na sve četiri noge i jeo poput psa iz zdjele. Viktor je spavao na tepihu na podu.

Njegova majka alkoholičarka smatrana je “nesposobnom” da ga odgaja. Prema jednom ruskom izvješću, “samo se pas pobrinuo za njega”. Medicinska sestra iz okružne klinike spasila je dijete. Gledajući zapise mladih pacijenata, primijetila je da Vitya nije dovedena na pregled više od četiri godine. Medicinska sestra otišla je na adresu na kojoj je prijavljeno da dječak živi – nitko nije otvorio vrata. Liječnici su u stan na periferiji Podolske došli tek nakon intervencije okruga i Centra za socijalni rad.

“Kada su službenici Ministarstva za izvanredna stanja otvorili vrata, pas i dijete istrčali su trčati za njima. Dječak se kretao na sve četiri noge, bio je bez odjeće. Insekti su bili svuda po glavi, a nokti su im bili toliko uzgojeni da su izgledali kao kandže. Skrbnici su pokušali podići dijete na noge, ali pas je pojurio na njih – žestoko je branila svog ‘psića'”, kaže Lilit Gorelova, Vitina skrbnica.

U sobi iz koje su istrčali pas i dijete nije bilo namještaja ni igračaka. U sredini je bila zdjela s ostacima hrane, pored nje su bile krpe na kojima su spavali dječak i pas. Najgore je što su u istom stanu bile dvije odrasle osobe – dječakova majka i baka. Zašto su povjerili odgoj djeteta psu ostaje misterija.

“Ne mogu reći da je moja majka puno pila ili vodila asocijalni način života. U to je vrijeme radila kao čistačica u tvornici. U sobi su bili i TV i hladnjak. Naravno, odmah joj je oduzeto roditeljsko pravo i pokrenut je postupak za zlostavljanje djece. Međutim, nije priznala krivnju. Uvjerila je sve da dječak odrasta u normalnim uvjetima”, nastavlja Lilith.

Dječak je znao reći samo jednu riječ – “bonduele”. Lilith je znala dosta o Vityi čak i prije nego što ga je usvojila. U zimu 2006. godine primila je poziv iz sirotišta da može doći po dječaka jer neće preživjeti u sirotištu.

“Upozorili su me da je vrlo čudan: ne govori, ne može hodati, može gristi ili se sklupčati.”

Vitya nije prvo usvojeno dijete u obitelji Gorelov. Ukupno su Lilith i Alexander odgojili 35 djece. Glava obitelji ne poriče: upozoreni su da će dijete biti čudno, ali nisu očekivali da će sve biti tako ozbiljno.

“Kad smo došli posjetiti Vitiju u bolnici, hodao je na sve četiri noge i skrivao se ispod stola. Lilith ga je izvukla, stavila na koljena.

Odveli smo ga isti dan. Dječak nije imao ni toplu odjeću, iako je bila zima. Zamotali smo ga u deku i odnijeli kući.

“Vitya je proveo samo tjedan dana u bolnici, ali za to vrijeme liječnici su ga doslovno stavili na noge.

“Prije toga, puzao je na sve četiri. A kad su nam ga dali, već je mogao hodati, iako ne bez pomoći – morao ga je držati pod rukama”, ispričala je Lilith detalje.

“Istina, dugo nije mogao sići niz stepenice, noge mu se nisu savijale, jer su bile poput štapova.”

Kasnije, uz pomoć udomiteljice Lilith Gorelove, počeo je učiti govoriti i učiti.

Prema Daily Mailu, studirao je za krojača. “Voli šivati, sretan je kad ima iglu u ruci”, rekla je Lilith. “Ali on također ima želju postati vrtlar”, izvijestio je Daily Mail 2019. godine.

Njegovo djetinjstvo ostavilo je dubok utjecaj i usporilo njegov kognitivni razvoj.

“Naravno da ga pokušavamo naučiti svim vještinama odraslih i stvarno mu dobro ide”, ponosno je rekla Lilit. “Primjerice, ove je godine počeo voziti samo javnim prijevozom”, dodala je.

“Ponekad ga potajno slijedimo i vidimo ponaša li se dobro”, nastavila je Lilith. Na pitanje sjeća li se djetinjstva, Viktor odmahuje glavom i skriva lice.

- Advertisement -

6 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Tisuće Britanaca primile su krv zaraženu HIV-om i hepatitisom. Sad će dobiti odštetu

Britanija će platiti više od 12.7 milijarda dolara odštete tisućama pacijenata, sedamdesetih i osamdesetih godina liječenih krvlju zaraženom HIV-om...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -