Published On: Pon, srp 11th, 2016

DIREKTORICA CENTRA ZA KULTURNU DEKONTAMINACIJU U BEOGRADU: Srebrenica nije ‘ono što se tamo dogodilo’ nego je…

Kako je rekla u emisiji ‘Kažiprst’, sve je užasno opterećeno političkim jezikom, ali bez prave politike.

“Opterećena je ogromnom količinom i naših i međunarodnih fraza, a stvari se ne rješavaju na takav način. Potrebno je govoriti istinu, a ne prikrivati ​​sve nekom pristojnošću”, kaže direktorica Centra za kulturnu dekontanimaciju.

Ona ocjenjuje da se o Srebrenici mora govoriti na pravi način i potrebno je o tome razgovarati.

“Međutim, do dana današnjeg to nije izrazgovarano na način na koji može imati neku katarzu. Oko toga se politički trguje, zbog potrebe da se uhvate neke ravnoteže. U društvu nema razgovor o tragediji u Srebrenici, a to je uvjetovalo i da nemamo pojam o odgovornosti oko toga. Ako oko toga nema istine i pravde, onda konsekventno neće biti ni kada padne helikopter “, smatra ona.

Podsjećajući na presude međunarodnih sudova o genocidu, ona kaže da se o Srebrenici govori tako što se kaže “ono što se tamo dogodilo”.

“Pa hajde o tome govoriti, o tome što se zaista dogodilo, na tome se stvara društvena svijest. Međutim, to mora stvoriti državna politika, a ne stranačka politika. Svijest se stvara i kroz zakone i institucije. Razgovor o Srebrenici bi stvorio društvenost, a ne otuđenje od zemlje na način na koji ono postoji danas “, kaže Borka Pavićević.

Ističe i da je to stvar permanentne rasprave i da je to o nečemu o čemu je potrebno konstantno misliti.

“Mišljenje o tome se i pokazuje kada netko govori da ne zna tko je ubio Đinđića ili Ćuruviju, a onda sutra ode u Potočare”, kaže ona.