Published On: Sri, svi 3rd, 2017

Direktor FBI-a, James Comey: “Istraga protiv Hilary Clinton nije bila greška”

James Comey, direktor američkog Saveznog istražnog ureda (FBI) tijekom današnjeg saslušanja pred Kongresom odbacio je tvrdnje kako je njegova odluka o pokretanju istrage protiv Hilary Clinton, demokratske kandidatkinje, utjecala na ishod američkih izbora.

Comey je branio svoju odluku da samo nekoliko dana prije izbora o istrazi upozna i Kongres. Podsjetimo, Clintonova je istraživana, jer je, navodno, koristila privatni e-mail za poslovnu komunikaciju dok je bila državna tajnica SAD-a.

FBI je pokrenuo istragu nakon što je afera iscurila u javnost, a ta je informacija objavljena u jeku kampanje, što je, kako se smatra, pogoršalo poziciju kandidatkinje Clinton. Ona je ranije već izjavila kako bi, da nije bilo te informacije, pobijedila Donalda Trumpa na izborima.

“Bila je to teška odluka, ali kad sve sagledam – ispravna. Ja ne smijem razmišljati hoću li pri obavljanju svog posla utjecati na nečiju političku budućnost”, kazao je Comey pred istražnim odborom tvrdeći kako osjeća određenu “mučninu” zbog kritika kojima je izložen.

Usto, Comey je u dužem iskazu istaknuo kako je ruski predsjednik Vladimir Putin htio Trumpa za predsjednika „jer Putin mrzi Clintonovu” te više cijeni nekoga s „poslovnim iskustvom”.

Također, prvi čovjek FBI obrušio se na Wikileaks kazavši kako ugrožavaju sigurnost građana SAD-a te kako nije riječ o istraživačkom novinarstu, već o „obavještajnoj pornografiji”.