Published On: Pon, sij 8th, 2018

DIPLOMATSKI SKANDAL: “Veleposlanica strane države drznula se u mojoj zemlji tražiti da odustanemo od 9. siječnja”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da su samo naivni mogli vjerovati da se volja jednog naroda, kroz povjesnu težnju za slobodom i stvaranjem Republike Srpske, može poništiti jednom administrativnom mjerom.

Komentirajući današnji sastanak u Banja Luci predstavnika bošnjačkih političkih stranaka na kojem će, kako je najavljeno, biti ukazano na odluku Ustavnog suda BiH o proslavi 9. siječnja kao Dana Republike Srpske, Dodik je istakao da je Ustavni sud politički na kojem se odluke donose preglasavanjem.

“Tri stranca i dva Bošnjaka, koji su na strani političke zloporabe Ustavnog suda, preglasavanjem su degradirali snagu tog suda, ali Republika Srpska je svojim zakonom i provedenim referendumom jasno precizirala i pokazala što je volja ovog naroda”, rekao je Dodik novinarima u Banja Luci.

Dodik je naglasio da, bez obzira na političke razlike između stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj ili predstavnika tih stranaka kao nositelja vlasti, nitko nije izostao na polaganju vijenaca poginulim borcima povodom Dana Republike.

“To govori o okupljanju oko ideje koja se zove Republika Srpska i to neće prestati”, poručio je Dodik.

Predsjednik Srpske ističe da su ove godinu na proslavu Dana Republike pozvani i veleposlanici, od kojih će neki doći, neki ne, ali od kojih su se neki drznuli da pišu što vlast u Srpskoj treba raditi.

“Jedna od veleposlanica, koja nije Amerikanka, napisala je kako mi trebamo odustati od 9. siječnja. To je isto kao kad bih je napisao da u njenoj zemlji trebaju odustati od dana republike”, naveo je Dodik.

Dodik nije kazao hoće li o ovom događaju informirati MVP BIH i Predsjedništvo BIH te hoće li tražiti pokretanje diplomatske note protiv dotične.

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić zakazao je za danas u Banja Luci sastanak sa zastupnicima Koalicije “Domovina” u Narodnoj skupštini Srpske i bošnjačkim delegatima u Vijeću naroda, na kojem će zauzeti stav o proslavi Dana Republike Srpske./Srna

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare