“DIPLOMATSKA” OFENZIVA Džaferović nastavlja sramotiti BiH na međunarodnoj sceni

Izborom Željka Komšića za drugog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH loga ove institucije je u potpunosti degradirana. Dok se srpski predstavnik Milorad Dodik, čak i pod sankcijama Amerike, sastaje i razgovara sa svjetskim liderima, diplomacija ostale dvojice može dobaciti najdalje do ponekog predsjednika države u regiji. Ili u slučaju jednoga od njih, do najbliže kafane.

Ali Šefik Džaferović je uspio i to spustiti na još nižu razinu. Prije nekoliko dana je najavio diplomatsku ofenzivu bošnjačkih stranaka, da bi sada stigla informacija iz Predsjedništva BiH kako se sastao sa zastupnikom grupacije Socijalista i njemačkog SPD-a Dietmarom Koesterom. Izgleda da je u Džaferovića normalno da jedan predsjednik zemlje trči za stranim zastupnicima u Europskom parlamentu i trača im o svojim političkim protivnicima u Bosni I Hercegovini, prenosi Pogled.ba.

Čak smo saznali iz priopćenja Predsjedništva BiH da u Europskom parlamentu postoji ‘grupa prijatelja Bosne i Hercegovine’, samo ostaje nejasno jesu li onda svi koji nisu u toj ‘družini Huckleberry Finna’ onda neprijatelji Bosne i Hercegovine?

Zahuktali Džaferović će ovih dana će vjerojatno intenzivirati svoje diplomatske napore, a možda naleti i na nekog portira u europskim institucijama s kojim će se uslikati i ispričati mu besjedu o Miloradu Dodiku i Hrvatima koji nisu ugroženi dok im Bošnjaci biraju predstavnike u državnim i zakonodavnim institucijama.

Predsjednici država su uvijek razgovarali s predsjednicima drugih država. Rijetko kada s premijerima jer se to smatra nižom funkcijom od predsjednika. Ali kada član Predsjedništva jedne zemlje inicira sastanke s nekim stranim zastupnicima i navodno s njima vodi važne državne razgovore, onda je to ništa više nego samo još jedno ponižavanje Bosne i Hercegovine. Ali nama je svakako svejedno. Niže u diplomaciji ne možemo od onoga gdje smo već godinama. Ovo što Džaferović radi je samo nastavak blamiranja Bosne i Hercegovine na međunarodnoj sceni./HMS/