Published On: Sub, lis 19th, 2019

Diljem Hercegovine prosvjedi zbog slučaja fratra pedofila u Čitluku. Najveći u Zagrebu. Objavljeni zahtjevi

U BROJNIM hrvatskim gradovima održan je prosvjed potaknut slučajem grupnog silovanja u Zadru i time kako je pravosuđe postupalo u tom slučaju. Prosvjedom se sustavu želi poslati poruka da je nekažnjavanje zločina zapravo zločin i da žrtve nasilja u Hrvatskoj ne dobivaju adekvatnu zaštitu.

Najbrojniji prosvjed održan je u Zagrebu, na Trgu kralja Tomislava. Okupilo se više od tisuću ljudi. Na prosvjedu su objavljeni zahtjevi prema vlasti.

“U sudskim procesima pogoduje se, ispaštaju djevojčice i žene. Tražimo hitno premještanje suđenja iz Zadra da se osigura pravično suđenje. Tražimo na činjenicama utemeljen odgoj za ravnopravnost spolova. Tražimo da u državnom proračunu sljedeće godine bude dovoljno novca za sva savjetovanja i sve žene žrtve naselja. Tražimo da se napokon ukine kategorija spolnog odnosa bez pristanka. Silovanje je silovanje, a silovanje je zločin”, rečeno je na skupu u Zagrebu.

Prosvjedi su održani i u Zadru, Splitu, Osijeku, Rijeci i Puli.

11:10 Riječani simbolično pale svijeće za sve žrtve silovanja.

11:00 Počinje prosvjed u Rijeci.

10:47 Završio je prosvjed u Zagrebu.

10:43 Završio je prosvjed u Zadru. Organizatorica prosvjeda obratila se medijima.

10:40 Održan je prosvjed u Splitu.

10:40 Sanja Sarnavka je s jednom djevojčicom pročitala pismo podrške silovanoj djevojčici.

10:30 “Mi nemamo slučaj, nemamo čak ni slučajeve. Mi imamo društvo koje mora početi iz temelja i raditi na promjenama. Institucije su zakazale. Mi kao društvo smo zakazali”, rečeno je na skupu u Zadru.

10:24 “U sudskim procesima pogoduje se, ispaštaju djevojčice i žene. Tražimo hitno premještanje suđenja iz Zadra da se osigura pravično suđenje. Tražimo na činjenicama utemeljen odgoj za ravnopravnost spolova. Tražimo da u državnom proračunu sljedeće godine bude dovoljno novca za sva savjetovanja i sve žene žrtve naselja. Tražimo da se napokon ukine kategorija spolnog odnosa bez pristanka. Silovanje je silovanje, a silovanje je zločin”, rečeno je na skupu u Zagrebu.

10:10 Počeo je prosvjed u Zagrebu.

10:09 Počinje prosvjed u Splitu.

10:05 Počeo je prosvjed u Zadru. “Želimo vam reći da niste same, da ima onih koji vam mogu pomoći ako to trebate i želite”, poslana je poruka silovanim i zlostavljanim ženama sa skupa u Zadru.

10:00 Počinje okupljanje u Zagrebu.

9:55 U Zadru se počinju okupljati ljudi.

Prosvjedi u Zagrebu i diljem Hrvatske

Tako se u subotu u 10 sati na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava održava prosvjed “PRAVDA ZA DJEVOJČICE”, u znak podrške svim žrtvama seksualnog nasilja koje od sustava ne dobivaju adekvatnu zaštitu.

Prosvjed će se održati i u nizu drugih gradova diljem zemlje. Tako će se istog dana u 10 sati održati i u Splitu ispred Županijskog suda, u Osijeku na Trgu slobode, u Korčuli na Trgu pomirenja, potom u 11 sati u Rijeci i u Puli na Trgu Portarata, dok će se istog dana, ali nešto kasnije, u 12:30, održati i u Labinu u Sportskom centru Franko Mileta te u 18 sati u Varaždinu na Trgu kralja Tomislava.

 

Malo smo se zezali s naslovom Fra Posejdone! Jesi doživio stres? Neka si.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare