Published On: Sat, Apr 1st, 2017

Dijaspora ulaže milijarde maraka u BiH

 

Dijaspora je pokretačka snaga koja ima neprocjenjiv razvojni potencijal BiH. To se prije svega ogleda kroz stimuliranje ekonomskog razvoja BiH gdje bh. dijaspora znatno doprinosi, a zatim stabilnost domaće ekonomije kroz slanje novčanih doznaka.

Prema procjenama Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) obuhvaćenim u istraživanju koje je FENI dostavio BHDInfodesk – Birmingham, novčane doznake i drugi financijski transferi iz inozemstva u BiH godišnje dostižu od 2,5 do 3,5 milijardi KM (prosječni udio novčanih doznaka iznosio je 13 posto ukupnog BDP-a BiH).

Kako prenos iFena, dijaspora je bitan faktor u vanjskoj i unutrašnjoj trgovini te u stupnju direktnih stranih ulaganja, pristupu stranim trzištima kroz pružanje relevantnih tržišnih informacija te pronalaženju podudarnih poslovnih partnera u inozemstvu, dostupnosti i korištenju modernih tehnologija i novih načina poslovanja. Neke od najznačajnijih investicija u BiH realizirane su uz pomoć članova zajednice dijaspore.

Prema procjenama, posredstvom dijaspore bruto investicije u 2014. godini u BiH su iznosile oko pet milijardi KM ili 17,85 posto udjela u BDP-u.

U istraživanju koje je FIPA radila na uzorku od 70 posjećenih kompanija, utvrđeno je da je 26 kompanija (ili 41,3 posto) povezano s dijasporom. Od tih kompanija u 80,8 posto (21 kompanija) gospodarstvenici porijeklom iz BiH su vlasnici ili suvlasnici, u pet kompanija oni su uposlenici ili savjetnici.

Direktna strana ulaganja u BiH u 2015. godini su iznosila 476,7 milijuna KM ili 243,7 milijuna eura. Nakon značajnog povećanja stranih investicija u 2014. godini od 91,6 posto posto u odnosu na 2013., pozitivan trend nije nastavljen. Strane investicije u 2015. su bile manje za 38,9 posto u odnosu na 2014. godinu.

Najznačajniji investitori u BiH su i dalje države EU i regije, a na prvoj poziciji je Republika Austrija koja je i najznačajniji investitor u regiji. Od 2007. godine značajno je povećan udio investicija iz Ruske Federacije, a u prethodnim godinama je registrirano i povećanje aktivnosti investitora s Bliskog istoka.