Utorak, 18 lipnja, 2024

DEVET RAZLOGA KOJE RAK NIKADA “NIJE VIDIO”: Smjena Bakira Lagumdžijinog

Must Read

Nakon što je potvrđeno da je Bakir Hadžiomerović smijenjen s pozicije odgovornog urednika TV programa i multimedije u RTV Federacije BiH, priopćenjem za javnost oglasio se i Poslovni odbora RTVFBiH.

U njemu stoji:

Bakir_Hadziomerivic_pjevaGeneralni direktor RTV Federacije BiH Džemal Šabić razriješio je danas Bakira Hadžiomerovića s pozicije odgovornog urednika TV programa i multimedije u RTV Federacije BiH. Ovoj odluci jednoglasnu podršku dao je Poslovodni odbor RTVFBiH, a Hadžiomeroviću je istovremeno ponuđen novi ugovor o radu na radno mjesto Komentator.

Hadžiomerović je razriješen zbog kontinuiranih postupaka koji su doveli do narušavanja redovnog poslovanja RTV Federacije BiH, kršenja poslovnih procedura, te propusta u uređivanju i produkciji televizijskih sadržaja. U obrazloženju ove Odluke o razrješenju, između ostalog, stoji kako je Hadžiomerović razriješen iz slijedećih razloga:

1) Hadžiomerović više mjeseci zaredom nije uopće održavao redovite sastanke Programskog kolegija čime je planiranu produkciju, harmonizaciju uređivačke politike, te odvijanje programa doveo u pitanje. Ovaj propust tim je veći kada se zna da su redoviti sastanci Programskog kolegija FTV-a redovna tjedna praksa otkada televizija postoji.

2) Hadžiomerović nije vodio računa o terminima vremenskog trajanja pojedinih emisija iz produkcije FTV-a što je uzrokovalo neplanirane promjene u programskoj shemi FTV-a, te usljed čega je dalje dolazilo do slučajeva mogućeg kršenja pravila Regulatorne agencije za komunikacije BiH o dopuštenom komercijalnom vremenu u TV programu. Ovi i ovakvi propusti izravna su posljedica nesazivanja programskih kolegija i neodgovornog pristupa produkciji televizijskih sadržaja.

3) Hadžiomerović je kontinuirano zaobilazio poslovne procedure prilikom internog dogovaranja i usuglašavanja, te provođenja konačnih poslovnih i programskih odluka rukovoditelja u RTV Federacije BiH, a posebice kada su u pitanju upozorenja od strane izvršnog direktora za Programe RTV Federacije BiH Zvonimira Jukića u pogledu poštivanja osnovnih novinarskih načela, te etičkog i novinarskog kodeksa;

4) Hadžiomerović je u pisanoj komunikaciji s nadređenim rukovoditeljima i posebice generalnim direktorom Džemalom Šabićem, koju je odašiljao na više adresa, koristio neprimjeren, ironičan, zajedljiv i uvredljiv rječnik što je pokušaj destrukcije poslovne hijerarhije i rukovodnog odlučivanja u RTVFBiH.

5) Nakon upita Hadžiomeroviću zbog čega mjesecima nije održavao sastanke Programskog kolegija, Hadžiomerović je izvanredno i u kratkom roku sazvao nekoliko sastanaka Programskog kolegija na kojima je obmanjivao prisutne članove ignorirajući utvrđeni dnevni red, a raspravljajući o drugim temama u cilju rušenja autoriteta Poslovodnog odbora i Generalnog direktora, te pokušavajući osporiti donesene odluke, iako Programski kolegij nema ingerencija o takvim pitanjima raspravljati. Programski kolegij je također zloupotrijebio i kada je, koristeći autoritet urednika TV programa i multimedije, pozivao članove Kolegija da potpišu peticiju kojom se osporavaju legalne odluke Generalnog direktora pri tom obmanjujući prisutne članove da je spomenutu peticiju organizirao Sindikat uposlenika. Od samog organiziranja i teksta peticije Sindikat se u zaključcima naknadno ogradio.

6) Hadžiomerović je razriješen jer je provjeravao razloge bolovanja Avde Avdića, zahtijevajući da mu Avdić dostavi stručno liječničko mišljenje i liječničke nalaze na uvid kako bi on procijenio postoje li razlozi za Avdićevo bolovanje. Tim činom prekršio je osnovna ljudska prava Avde Avdića kada se zna da je kontakt rukovoditelja s osobama na bolovanju izričito zabranjen te da razloge bolovanja prema procedurama jedino i isključivo, u strogo propisanoj proceduri, mogu provjerevati samo stručna tijela.

7) Hadžiomerović je razriješen i zbog utvrđenih postupaka izrugivanja, ismijavanja, zloupotreba i omalovažavanja pisanih poslovnih procedura i službenog protokola čime je ugroženo redovito poslovanje RTVFBiH;

8) Hadžiomerović je, iako to ne dopuštaju interni akti RTV Federacije BiH, neovlašteno istupao u medijima, te je u svojim izjavama neutemeljeno osporavao odluke generalnog direktora i Poslovodnog odbora, čime je doveo u pitanje poslovni ugled RTV Federacije BiH u javnosti;

9) Hadžiomerović je prekršio niz uređivačkih načela što se vidi iz programske analize televizijskog programa, koju je sačinio izvršni direktor za Programe RTV Federacije BiH Zvonimir Jukić, a koja je obuhvatila šestomjesečne rezultate Hadžiomerovićevoga rada na poziciji urednika TV programa i multimedije.

U analizi su utvrđeni uređivački propusti kroz permanentne neracionalne promjene planova produkcije, te kroz kontinuirano kršenje etičkoga i novinarskog kodeksa u informativnim programskim sadržajima, a posebice u središnjoj informativnoj emisiji Dnevnik 2 u 19.30 sati. Tako u dijelu spomenute Programske analize koja se bavi središnjim Dnevnikom, između ostalog, stoji: „Dnevnik u 19 i 30 najčešće nije obavljao svoju primarnu fukciju glavne dnevne informativne emisije, a nerijetko se bavio magazinskom obradom davno prošlih događaja prerastujući tako u magazinsku formu, a što se protivi kodeksu i uobičajenim načelima produkcije televizijskog informativnoga programa u pogledu središnje informativne emisije. Iako to novinarski kodeks izričito nalaže, u Dnevniku 2 je permanentno ispreplitana forma vijesti i komentara, a komentari nisu, premda to kodeks nalaže, odvajani od informacija (Članak 21. Etičkog kodeksa RTV FBiH – Komentar će uvijek biti jasno razlučiv od vijesti).

Retorika i kvalifikacije izricane u najavama priloga također su izlazile iz uobičajene forme televizijskih informativnih formata, a posebice kada je u pitanju Dnevnik u 19 i 30, te se jasno prepoznavao nedostatak odgovornosti po ovom pitanju. O ovakvim problemima u uređivanju središnje informativne emisije često su govorili i ugledni poznavatelji medija, sveučilišni profesori, ali i kolege novinari, kao i sami gledatelji.

Ujedno su se pojavile sumnje u prešućivanje informacija. Uz propuštanje objavljivanja informacija, od kojih neke spadaju u red ekskluzivnih, te stalni, neprimjereni i sukladno kodeksu, neoznačeni komentari, korištenje neprimjerenog jezika i neprimjerenih kvalifikacija, zloupotreba određenih tragičnih događaja u difamiranju nekih javnih dužnosnika, a s kojima ti događaji nemaju nikakve veze, te navođenje prezentera da gestama pokažu naklonost ili nenaklonost prema određenim stranama ozbiljno su doveli u pitanje vjerodostojnost središnje informativne emisije FTV-a“.

Ukoliko zaposlenik Hadžiomerović ipak ne prihvati ponuđeni izmijenjeni Ugovor o radu na radno mjesto Komentator u roku od 15 dana od dana dostavljanja pomenutog Rješenja o razrješenju s pozicije Urednik TV programa i multimedije, prestaje mu radni odnos u RTV Federacije BiH, navodi se u priopćenju.(R. I. / Dnevnik.ba

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NE POŠTUJE NITI KRALJA CHARLESA: Je li Murphey Cikotić baš morao doći na proslavu njegovog rođendana?

Rođendan kralja Charlesa proslavljen je i u BIH. Tu su se skupili uglednici koji nešto predstavljaju i nešto korisno...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -