Utorak, 25 lipnja, 2024

Devastirana Saborna crkva u Mostaru, svećenstvo u suzama, strahuje za sigurnost

Must Read

Saborna crkva Svete Trojice koja se nalazi u istočnom dijelu Mostara noćas je ponovo opljačkana, devastirana i pokidani su svi kablovi od električne energije, rekao je starješina Saborne crkve Duško Kojić, istakavši da strahuje za za svoju, kao i sigurnost zajednice i ovog svetog hrama.

Zbog toga Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru više ne svijetli, neće se čuti zvona niti raditi satovi koji su bili simbol multietničkog Mostara.

Starješina Saborne crkve Duško Kojić i svećenstvo od jutros u suzama obilaze svaki ćošak ove bogomolje koja se godinama pokušava izdići iz pepela.

Kojić je rekao da su opljačkani svi kablovi iz Saborne crkve i da je šteta neprocjenjiva.

“Pitanje je može li se više vratiti sve u isto stanje u kojem je bilo. Pokidani su svi kablovi koji dovode struju u Sabornu crkvu, omogućavaju rad zvonika, osvjetljenja i sata. Pitam se – je li ovo poruka da netko ne želi da svijetli Saborna crkva, da se ne čuju zvona”, rekao je Kojić za Srnu.

On je podsjetio da ovo nije prva krađa, ali nisu svaki put željeli uznemiravati javnost.

Kojiću je opljačkan stan prije izvjesnog vremena, a opljačkana je i Saborna crkva, kako kaže, u ovoj godini 10 puta.

“Nismo to prijavljivali u javnosti iz uvjerenja da ovo nije napad na crkvu već da je to djelo lopova. Јa se danas ne osjećam sigurno u Mostaru. Traju li radovi na crkvi ovako dugo zato što postoji želja da se ova crkva ne obnovi? Na svaki naš korak naprijed netko nas vrati tri koraka unazad. Ovo je skandalozan i vandalski čin. Rastrojen sam emotivno kao čovjek i svećenik”, rekao je Kojić.

On je dodao da je jutros u suzama zatekao majstora koji je radio kablove, a da su svi koji su došli isto odreagirali.

“Strahujem za svoju sigurnost, za sigurnost zajednice i za sigurnost Saborne crkve”, rekao je Kojić.

On je dodao da policija pokušava uraditi što je u njihovoj nadležnosti i da su nekoliko puta i uhvatili počinitelje.

“Do sad smo ovo shvaćali kao pljačke pojedinaca, ali kada je ovoliko uništena da više ne može svijetliti i da zvone zvona, da satovi ne rade – pitam se koji su motivi svega ovoga”, rekao je Kojić.

On je naveo da bi zatražio i zaštitu i sastanak da se vidi o čemu je riječ, ali da njegove molbe do sada nisu bile uslišene i da su se završavale na obećanjima.

“Svi pokazuju volju i zainteresiranost, ali to se završi na obećanjima i nikada se ništa ne realizira. Јutros su pravoslavni svećenici u suzama u Sabornoj crkvi. Ovo je prešlo sve granice”, poručio je Kojić./Srna/HMS/

- Advertisement -

17 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

17 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

PA COOL: Vahida Velić je djevojka iz našeg kraja a radi u svemirskoj agenciji!

Vahida Velić, zaposlena u Europskoj svemirskoj agenciji (ESA), svojim životnim putem i postignućima nadahnjuje mnoge. Danas se ova inženjerica...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -