Utorak, 16 travnja, 2024

Deutsche Welle: Saudijska Arabija provodi tihu islamizaciju u BiH

Must Read

BON – Iz Bosne i Hercegovine je do sada u rat u Siriji i Iraku otišlo oko 200 osoba – između ostalog i iz sela Gornja Maoča, a tragovi iz tog brdskog sela vode i do salafista u Beču, piše danas Deutsche Welle, navodeći da je iu drugim dijelovima BiH vidljiva tiha islamizacija, uključujući Sarajevo.

Radio prenosi reportažu njemačkih novinara iz Gornje Maoče, podsjećajući da je to naselje već više puta bilo u središtu pozornosti domaćih i stranih medija jer su se tu vijorile zastave IS i odatle kretali borci za Siriju i Irak.

“Snage sigurnosti BiH pretpostavljaju da se u tom selu regrutiraju teroristi. Odavde su mnogi otišli u džihad”, navodi radio i prenosi riječi jednog od stanovnika, 35 -godišnjeg Edisa Bosnića koji je fasciniran idejom Islamske države o utemeljenju svjetskog kalifata.

“Da li je to naša želja? Naravno. Naravno da želimo svi muslimani žive u jednoj državi, u kojoj više ne bi imali probleme. U kojoj svi muslimani imaju iste putovnice iu kojima piše da vjerujem u Alaha iu našeg proroka Muhameda”, kaže Bosnić.

Deutsche Welle navodi da Bosnić nosi dugu bradu i da na Twitteru prati radikalne salafisti.

U tekstu se podsjeća da je jedan stanovnik sela prije četiri godine izvršio napad na američko veleposlanstvo u Sarajevu, da su potom uslijedila uhićenja i da je i Bosnić jedno kraće vrijeme bio u zatvoru.

“Mi ne priznajemo zakone, ne poštujemo ih. Pogotovo u srcu, pogotovo. Zašto? Zato što nije bilo pravedno da nas strpaju u zatvor “, kaže on.

Iz BiH je do sada u rat u Siriji i Iraku otišlo oko 200 osoba – između ostalog i iz Gornje Maoče.Tragovi iz tog brdskog sela vode i do salafista u Beču, na primjer do radikalnog propovjednika Ebua Tejmiju, protiv kojeg se u Grazu vodi sudski postupak, navodi Deutsche Welle.

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić priznaje:

“Očito nekim stvarima nismo poklonili dovoljno pažnje. U međuvremenu se enormno povećao broj protivnika Ustava, onih koji, umjesto demokracije, žele život isključivo u skladu sa šerijatskim pravom. “

Salafisti iz Njemačke hvale pobožnost stanovnika Gornje Maoče i pozivaju na prikupljanje dobrovoljnih priloga za to naselje, piše Deutsche Welle, navodeći da je Bosnić oduševljen time što BiH želi podnijeti zahtjev za članstvo u Europskoj uniji i sanja o islamskoj misiji bez granica:

“Ako BiH jednoga dana uđe u EU, to će nam otvoriti mnoga vrata. Tada možemo biti aktivni i na drugim mjestima. To bi bilo mnogo lakše s otvorenim granicama. Tada bi naš predivni islam mogli damo i Nijemcima. “

I u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine vidljiva je tiha islamizacija, pa iu Sarajevu, navodi Deutsche Welle, dodajući da to omogućuju dolari Saudijske Arabije.

(NN / DW)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Procurila neugodna priča o Butkoviću: Iza uspona HDZ-ovca stoji poznati komunistički čelnik?

Olja, ima li člana tvoje obitelji koji se nije okoristio državnim novcem otkad si ministar – priupitao je predsjednik Zoran Milanović ministra...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -