Detalji stravične prodaje djevojčice: ‘Zaustavili smo svadbenu kolonu od sedam auta’

Jedan od gorućih problema u Bosni i Hercegovini je i trgovina ljudima. Potvrdio je to nedavno slučaj iz Kalesije kada je spriječena prodaja djevojčice, odnosno ugovoreni brak. Lokalna zajednica je pravovremeno reagirala, ali ovaj slučaj pokazuje koliko je u BiH neophodna zaštita djece, odnosno da su djeca ovdje i dalje veoma ugrožena.

Javnost Bosne i Hercegovine je prije nekoliko dana bila zgrožena i zabrinuta vidjevši da su roditelji trinaestogodišnjoj djevojčici iz Kalesije ugovorili brak s pedesetogodišnjakom iz Srbije. Roditelji su djevojčicu ispisali iz škole kako bi je prodali, a ona, odjevena u vjenčanici, nije ni bila svjesna da je žrtva trgovine ljudima.

Ravnatelj Centra za socijalni rad ispričao je za BHT1 kako je djevojčica spašena iz svadbene kolone koja je bila na izlazu iz BiH.

“Ja sam osobno bio tu sa svojim dežurnim socijalnim radnikom. Bili su tu pripadnici policijske uprave, za koje moram reći, da su djelovali veoma profesionalno. Zaustavili smo svadbenu kolonu od sedam auta, tri auta su bila srbijanskih registracijskih oznaka. Mi smo kao organ starateljstva zatekli djevojčicu u jednom od automobila. Identificirali smo da je to trinaestogodišnja djevojčica koja je imala veo na glavi i vjenčanicu na sebi. Mi smo djevojčicu izuzeli, a sudionike iz kolone odveli u policijsku upravu”, kazao je Muhamed Majdančić, ravnatelj Centra za socijalni rad Kalesija.

Svi oni koji su sudjelovali u pokušaju prodaje i kupovine djevojčice su identificirani i protiv njih će biti poduzete određene mjere. Djevojčica je na sigurnom mjestu, zaštićena. Ovaj slučaj je pokazao kako uspješno može djelovati lokalna zajednica kada poštuje usvojeni akcijski plan i protokol o postupanju u slučajevima eksploatacije djece.

“Taj događaj zaista se nije smio dogoditi, ali poduzeli smo sve kao Općina Kalesija, na čelu s načelnikom i Centrom za socijalni rad i poduzeli sve mjere i radnje s policijom. Tako da je taj pokušaj spriječen i nije se dogodilo ono najgore”, rekao je Meho Tursunbegović, tajnik Općine Kalesija.

Samo u prva četiri mjeseca ove godine mobilni timovi u Tuzli i Sarajevu su evidentirali i zatekli 208 odraslih i djece u prosjačenju, od kojih su petero djece identificirali kao potencijalne žrtve trgovine ljudima i izmjestili na sigurno. U Udruzi Zemlja djece BiH svakodnevno se susreću s problemom trgovine ljudima i sklanjaju djecu s ulice u dnevni centar.

“Suočavamo se sa situacijom da djeca u našoj zemlji nisu dovoljno zaštićena od sustava i vrlo lako postaju mete i žrtve trgovaca ljudima”, kazala je Sahiba Srna, pomoćnica direktorice Udruženja Zemlja djece BiH.

Nevidljivi, a sve prisutniji problem je što su u BiH brojni maloljetnički brakovi, gdje se djeca, odnosno djevojčice, prodaju za novac. Tek kada se dogodi slučaj poput ovoga u Kalesiji, shvaćamo da je problem u našem dvorištu, a ne daleko od nas. Stoga je velika odgovornost na društvu, jer kada je riječ o djeci, ne smijemo žmiriti./HMS/