Published On: Pet, pro 12th, 2014

DETALJI PLJAČKE CENTRALNE BANKE BIH Iz trezora ukradeno čak 1,6 miliona KM? Bajraktarević, umjesto novca, na police vraćao stiropor i plastificirane folije!

Tužiteljstvo BiH sumnja da je iz trezora Centralne banke BiH u Sarajevu ukradeno mnogo više od 600.000 KM, možda čak i 1,6 milijuna maraka, kazao je tužitelj Ismet Šuškić.

Tužitelj je ovu ocjenu iznio jučer u Sudu BiH na ročištu o određivanju pritvora službeniku Centralne banke BiH Nedžadu Bajraktareviću, uhićenom u ponedjeljak navečer zbog sumnje da je iz trezora bake ukrao 600.000 KM. Poslije ovog ročišta, uvaživši argumente Tužiteljstva BiH, Sud je Bajraktareviću odredio pritvor od 30 dana.

Iznoseći razloge zbog kojih bi Sud Bajraktarevića trebala zadržati u jednomjesečnom pritvoru tužitelj je istakao da je uhićeni službenik Centralne banke u izjavi policiji i Tužiteljstvu BiH potpuno priznao da je uzeo novac iz trezora, u razdoblju od 2012. do 2014. godine. Tužitelj Šuškić upozorio je da bi Bajraktarević boravkom na slobodi mogao utjecati na istragu, na svjedoke ili uništiti i sakriti dokaze.

“On je priznao da je uzeo 600.000 KM, ali Tužiteljstvo ne zna kakvo je stanje u trezoru i nemamo uvid. Sumnjam da je šteta mnogo veća, možda čak i 1.600.000 KM. To želimo utvrditi istragom”, upozorio je Šuškić.

Rasipanja: Objasnio je da je Bajraktarević polovicu sume od 600.000 KM, prema vlastitom priznanju, već potrošio dajući novac rođacima, prijateljima, ali i svojim kolegama u Centralnoj banci, gdje je do uhićenja radio kao suključar, odnosno referent za gotovinske transakcije u Odjelu za trezorske poslove. Zbog ove činjenice tužitelj strahuje da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao utjecati na svoje radne kolege i privoljeti ih da svjedoče u njegovu korist prije nego što ih Tužiteljstvo stigne ispitati kao svjedoke

“Osumnjičeni se nije mogao izjasniti gdje je preostalih 300.000 KM pa bi taj novac mogao sakriti ako bude na slobodi. Istražni organi će u narednom razdoblju tragati za ovim novcem”, obrazložio je tužitelj.

Najavio je da Tužilaštvo BiH u istrazi, koja je tek počela, namjerava identificirati i kao osumnjičene saslušati Bajraktarević suučesnike.

“Planiramo saslušati članove komisija za kontrolu trezora Centralne banke zbog njihovih izvješća u kojima piše da je sve regularno i da nema manjka, što potvrđuje da su kontrole provodili rutinski i bez provjera”, naglasio je Šuškić, dodavši da su do sada saslušani brojni svjedoci, među njima i guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić, Sadik Kadrić, direktor Glavne jedinice banke Sarajevo u kojoj je Nedžad Bajraktarević radio, te njegove kolege iz trezora koje su krađu otkrile i prijavile.

DETALJI: Tužitelj je, pozivajući se na saslušanje Bajraktarevića, iznio i detalje kako je ovaj službenik Centralne banke uspio uzeti 600.000 KM iz trezora. Kao referent u trezoru Bajraktarević je mogao raspolagati novcem, jer ga je “zaprimao i uplaćivao komercijalnim bankama”. No, on je novčanice u apoenima od 200 maraka, u tri navrata, uzeo za sebe a na police, gdje je trebao stajati pravi novac, ostavljao obični papir, stiropor i plastificirane folije preko kojih je, kako procedura i nalaže, stavljao vrpce i svoj potpis. Uviđajem, koji su u ponedjeljak izvršili pripadnici sarajevske policije, na ovim vrpcama su i pronađeni tragovi koji potvrđuju da iza ove prijevare stoji Bajraktarević.

Kamere video-nadzora u ovom dijelu sjedišta Centralne banke, prema neslužbenim informacijama, u spornim momentima bile isključene, što je i omogućilo nesmetano uzimanje novca.

Obrana se usprotivila određivanju pritvora Nedžadu Bajraktareviću ističući da za to nema razloga, jer jer već u potpunosti priznao da je počinio kazneno djelo pronevjere u službi i ponudio da vrati ukradeni novac.

SURADNJA: Braniteljica Binasa Abaspahić ustvrdila je da bi se nesmetana istraga Tužiteljstva mogla osigurati i ako Sud osumnjičenom odredi zabranu napuštanja mjesta boravišta te naglasila da je on spreman surađivati s Tužiteljstvom BiH. Ona smatra da, ako ostane u pritvoru, Bajraktarević ne može vratiti 300.000 KM, koliko mu je ostalo nakon krađe.

“Izjavu osumnjičenog treba provjeriti. Cilj ovog postupka bit će opravdan kad u cijelosti nadoknadi štetu, a ne vidimo da se to brzo može dogoditi. Neka odmah uplati 300.000 KM i mi ćemo biti spremni dati suglasnost da se pritvor zamijeni mjerom zabrane”, odgovorio je tužitelj Ismet Šuškić.

Iz Suda BiH priopćili su da pritvor Bajraktareviću može trajati do 9. siječnja 2015. godine ili do nove odluke Suda.

U Centralnoj banci jučer nisu mogli govoriti više o krađi novca iz njihovog trezora. Podsjetili su na svoje priopćenje od prekjuče, u kojem su naveli da su nedostatak novca otkrili internom kontrolom, da su oni slučaj prijavili policiji i da je, dok traje istraga, suspendirano devet službenika Centralne banke.
Spreman da vrati sav novac

Nedžad Bajraktarević, osumnjičen za pronevjeru u službi, izjavio je jučer u Sudu BiH da boravak u pritvoru sigurno neće izdržati. Objasnio je da je bolestan, da ima tri medicinske dijagnoze i da je neosuđivan otac četvero maloljetne djece.

“Nemam što kriti. U startu sam sve rekao. Odmah sam bio spreman vratiti novac, rukovoditelji u banci bili su spremni da se dogovorimo, ali onda su, iz meni nepoznatih razloga, sve zbrzali i prijavili”, kazao je Bajraktarević ponovivši da je spreman vratiti ukradeni novac s pismenim dokazom odakle potječe.

Prije nego što je angažiran u trezoru Glavne jedinice Sarajevo Centralne banke, Bajraktarević je od 2001. godine radio kao kontradiverzioni operativac u Službi za fizičku sigurnost ove banke.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare