Published On: Pon, ožu 1st, 2021

Deseci vodećih hongkonških demokrata optuženi za subverziju

Četrdeset sedam hongkonških demokrata i aktivista optuženo je u nedjelju za zavjeru u svrhu subverzije, u najnovijoj pojedinačnoj represiji nad demokratskom oporbom prema kineskom zakonu o nacionalnoj sigurnosti.

Sam Cheung, mladi aktivist i sudionik neslužbenih predizbora prošlog ljeta, optužen je nakon što je došao u lokalnu policijsku postaju s crnom maskom i u pratnji supruge.

“Hongkonžanima je stvarno teško ovih dana”

“Hongkonžanima je stvarno teško ovih dana”, rekao je novinarima prije ulaska u postaju. “Nadam se da od Hong Konga neće svi odustati… (i) da će se dalje boriti.”

Cheung je uhićen 6. siječnja u ranu zoru zajedno s više od 50 drugih demokrata u najvećoj operaciji nacionalne sigurnosti od donošenja zakona prošlog lipnja.

Optuženi su za organizaciju i sudjelovanje na neslužbenim “predizborima” prošlog srpnja u svrhu odabira najjačih kandidata za izbore za zakonodavno vijeće.

Privedeni, ispitani, nekima oduzeti mobiteli i računala

Hongkonška policija priopćila je kako je podignuta optužnica za samo jedno djelo protiv 47 osoba. Na sudu će se pojaviti sutra ujutro, dodaje se u priopćenju.

Demokrati su u to vrijeme bili privedeni, ispitani, a nekima su oduzeti mobiteli i računala, a zatim su pušteni da čekaju daljnje istrage.

“Moja šansa za jamčevinu neće biti prevelika”, napisao je Benny Tai u ranijem postu na društvenim mrežama.

Kineske vlasti su ga također optužile da je ključni taktičar prodemokratskog pokreta u bivšoj britanskoj koloniji.

Oni koje je također pozvala hongkonška policija uključuju skupinu mlađih demokratskih aktivista “pokreta otpora”, uključujući Lester Shum, Sam Cheung, Ventus Lau i Fergus Leung.

Demokrati osudili uhićenja

Demokrati su uhićenja osudili kao politički progon zbog neformalnih, mirnih izbora koji su privukli 600.000 glasača u 7.5-milijunskom gradu.

Skupina za zaštitu ljudskih prava “Snaga za demokraciju” koja je suorganizirala predizbore objavila je putem Facebooka da se raspustila.

Hongkonška policija kaže da je 99 osoba uhićeno zbog sumnje da su kršili sigurnosne zakone.

Nekima od njih odbijena je jamčevina, uključujući medijskog moćnika i istaknutog kineskog kritičara Jimmyja Laija, unatoč dugotrajnim pravnim žalbama.

Prema zakonima o nacionalnoj sigurnosti – koje kritičari vide kao prijetnju hongkonškim slobodama i autonomiji – za djela subverzije, secesije, dogovora sa stranim snagama i terorizma prijeti mogući doživotni zatvor.