Published On: Ned, lis. 8th, 2017

Deseci tisuća Španjolaca za obranu jedinstva

U Španjolskoj prosvjedi protiv katalonske neovisnosti – i to od Madrida do niza drugih gradova, uključujući Barcelonu. Prosvjednici pozivaju na dijalog i jedinstvo.

Anonimna inicijativa pokrenuta je na internetu i proširila se društvenim mrežama. Španjolci su pozvani da iziđu na ulice odjeveni u bijelo te izvjese bijele plahte na balkonima. Katalonski čelnici neovisnost bi mogli proglasiti početkom sljedećeg tjedna.

Napetosti između Madrida i separatista na vlasti u Kataloniji od početka 2016. doveli su zemlju u najtežu političku krizu nakon povratka demokracije 1977. godine.

Španjolska je puno bolja od svojih čelnika, može se pročitati u peticiji koju je objavila stranica Change.org koja je skupila približno 9000 potpisa u subotu ujutro. Trenutak je da nastupimo zajedno kako bismo pokazali čelnicima da su bili nesposobni i neodgovorni, kaže se u manifestu.

U Barceloni su prosvjednici izvikivali “razgovarajmo” na katalonskom a mnogi su nosili transparente kojima kritiziraju političke vođe zbog toga što nisu pronašli mirno rješenje spora.

Na zasebno organiziranom “domoljubnom” prosvjedu u središtu Madrida okupile su se tisuće osoba koje žele braniti jedinstvo Španjolske izvikujući “Živjela Španjolska, živjela Katalonija”. Jedan katalonski umirovljenik koji živi u Madridu je rekao da je došao prosvjedovati jer ne želi Berlinski zid na putu do počivališta svojim mrtvih.

Za danas je predviđeno održavanje manifestacije “pronalaženja mudrosti” u Barceloni na kojoj će sudjelovati i peruanski književnik Mario Vargas Llosa, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, koji je katalonsku težnju za nezavisnošću nazvao “bolešću”.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer