Published On: Tue, Aug 4th, 2020

DESECI OZLIJEĐENIH Prizori opće panike i užasa: Bejrut uzdrmale silovite detonacije, tresao se cijeli grad

Razorna eksplozija odjeknula je u utorak u libanonskoj prijestolnici Bejrutu, baš uoči izricanja presude na suđenju za ubojstvo bivšeg premijera Rafika Haririja 2005. godine.

 

Kako je objavio BBC, eksplozija se, prema prvim izvješćima, dogodila u lučkom dijelu grada, a neslužbeni izvori kažu kako je ubrzo došlo i do druge eksplozije, navodno u dijelu grada gdje je bila Haririjeva rezidencija.

image

eksplozija u Bejrutu

Anwar AMRO/AFP

Desetine su ozlijeđene, javlja novinska agencija AFP pozivajući se na sigurnosni izvor.

Snažna eksplozija čula se širom grada, uzrokujući paniku u libanonskoj prijestolnici. Prozorska stakla popucala su na zgradama i dućanima, a tamni dim nadvio se nad lukom.

Vjeruje se da je dio ozlijeđenih ostao zatrpan ispod ruševina.

Prema prvim informacijama lokalnih medija koje prenosi agencija France presse, eksplozija je rezultat incidenta u luci u Bejrutu. Okolnosti i pojedinosti eksplozije zasad nisu poznati.

– Zgrade se tresu – tvitao je jedan stanovnik, dodajući da su sva stakla na prozorima njegova stana “eksplodirala”.

Na snimkama koje su se pojavile na internetu vidi se ogroman oblak gustog dima, a svjedoci kažu kako je šteta velika. Lokalni mediji također su izvijestili da se čula eksplozija i u skladištu vatrometa, no zasad o tome nema potvrde.

image

eksplozija u Bejrutu

Janine HAIDAR/AFP

Dopisnik CNN-a iz Bejruta Ben Wedeman izvijestio je da su razbijeni i prozori u dopisništvu te televizijske mreže.

– Dosta dugo sam u ovom gradu i vidio sam neke prilično velike eksplozije, ali ovo… Ovakvo nešto nikada dosad nisam iskusio, posvjedočio je Wedeman.

– Ako je ovo bilo u skladištu vatrometa kao što neki javljaju, onda je to neki vraški jak vatromet, dodao je Wedeman.

Podsjetimo, tribunal Ujedinjenih naroda trebao bi u odsutnosti četvorice osumnjičenih donijeti presudu u suđenju za ubojstvo Rafika Haririja koji je smrtno stradao od eksplozije automobila-bombe. Svi osumnjičeni članovi su iranske skupine Hezbollah, koja dosljedno negira bilo kakvu ulogu u Haririjevoj pogibelji.

Trenutačna situacija u Libanonu obilježena je političkim napetostima – naime, u državi, koju potresa najgora ekonomska kriza od građanskog rata koji se vodio od 1975. do 1990., ne jenjavaju ulične demonstracije protiv vladina postupanja.

image

eksplozija u Bejrutu

Anwar AMRO/AFP