DERUSIZACIJA: Više od 5000 trudnih Ruskinja posljednjih mjeseci ušlo u Argentinu. Na jednom letu bile 33

Više od 5000 trudnih Ruskinja ušlo je u Argentinu posljednjih mjeseci, uključujući 33 na jednom letu u četvrtak, prenosi u subotu BBC riječi argentinskih dužnosnika.

Svi zadnji dolasci bili su u posljednjim tjednima trudnoće, prema argentinskoj nacionalnoj agenciji za migracije.

Vjeruje se da žene žele osigurati da im se bebe rode u Argentini kako bi dobile argentinsko državljanstvo.

Šefica agencije za migracije Florencia Carignano za La Nacion je pojasnila da Ruskinje žele da njihova djeca imaju argentinsko državljanstvo jer im daje više slobode nego ruska putovnica.

Djeca postaju Argentinci

“Problem je u tome što one dođu u Argentinu, upišu svoju djecu kao Argentince i odu. Naša je putovnica vrlo sigurna u cijelom svijetu. Omogućuje (nositeljima putovnice) ulazak u 171 zemlju bez viza”, rekla je Carignano.

Imati dijete koje je državljanin Argentine također ubrzava proces stjecanja državljanstva za roditelje, što je Rusima trenutno jako važno jer mogu putovati bez vize u samo 87 zemalja.

La Nacion piše da je osnovni razlog dolazaka rat u Ukrajini koji je pokrenula Rusija, ali osim bijega od rata i loše zdravstvene situacije u svojoj zemlji, Ruskinje privlače i njihovo pravo bezviznog ulaska u Argentinu, kao i visokokvalitetna zdravstvena skrb i dobre bolnice.

Čini se da je “porođajni turizam” ruskih građanki u Argentinu unosna i dobro uhodana praksa, naglašava BBC.

Internetska stranica na ruskom jeziku koju je vidio BBC nudi razne pakete za trudnice koje žele roditi u Argentini.

Stranica oglašava usluge kao što su personalizirani planovi poroda, prijevoz iz zračne luke, satovi španjolskog i popusti na troškove boravka u “najboljim bolnicama u glavnom gradu Argentine”.

Paketi se kreću od “ekonomske klase”, počevši od 5000 dolara do “prve klase” čija cijena ide od 15.000 dolara naviše.

Na web stranici stoji da njezin osnivač “potporu migracijama” nudi od 2015. te da je tvrtka “100 posto argentinska”./Hina/HMS/