Published On: Čet, pro 20th, 2018

Demokratska fronta podnijela kaznene prijave protiv SIP-a

Demokratska fronta objavila je u četvrtak da je u srijedu, 19. prosinca, podnijela Tužiteljstvu BiH i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) izvještaj o počinjenju više kaznenih dijela od strane članova SIP-a.

Prijave su podnesene protiv P.B., H.I., R.V., M.S. i B.N., a u vezi sa usvojenim Uputstvom o izmjeni i dopunama Uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za tijela vlasti u BiH obuhvaćenih Izbornim zakonom BiH koju je SIP usvojio na 98. sjednici održanoj 18. prosinca 2018.

Dodaju da su navedene osobe prijavljene za izvršenje krivičnih dijela“zloupotreba položaja i ovlaštenja”, te “nesavjestan rad u službi”, a u vezi sa kaznenim djelima “dogovor za učinjenje kaznenih dijela” i “izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti”.

Ističu da je Demokratska fronta je navedeni Izvještaj o počinjenju kaznenih dijela podnijela smatrajući da su članovi Središnjeg izbornog povjerenstva svjesno ignorirali Rješenje i Odluku Ustavnog suda BiH kojima je isključivo naloženo Parlamentarnoj skupštini BiH da riješi pitanje popune Doma naroda FBiH, te su na taj način zloupotrijebili položaj i ovlasti i nesavjesno radili u službi.

Nadalje, naglašavaju da je uputom da se za popunu Doma naroda koristi popis iz 2013. sasvim jasno da je Središnje izborno povjerenstvo, odnosno njenih pet članova, prekršila odredbe Ustava Federacije Bosne i Hercegovine, te da su njeni članovi nesavjesnim radom i zloupotrebom položaja dali sebi za pravo da podzakonskim aktom okončaju implementaciju Aneksa 7 Općeg mirovnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, o čemu isključivu nadležnost ima Visoki predstavnik u BiH ili Parlamentarna skupština BiH.

Također, u DF-u smatraju da su istom odlukom, legalizirajući popis iz 2013., svjesno ignorirajući činjenicu da je navedeni popis rezultat ratnih dešavanja u periodu od 1991. do 1995., navedeni članovi SIP-a počinili i kazneno djelo poricanja genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina utvrđenih odlukama Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju.

U konačnici smatramo da su članovi SIP-a u potpunosti neovlašteno preuzeli ingerencije zakonodavnog tijela, u ovom slučaju Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, te su na najgrublji način pravnim nasiljem derogirali Ustav Federacije BiH i time ugrozili ustavni poredak kako u Federaciji BiH, tako i u Bosni i Hercegovini u cijelosti, navedeno je u priopćenju.

Zbog svega navedenog Demokratska fronta traži pravovremeno poduzimanje mjera nadležnih tijela kojima su ta kaznena djela prijavljena posebno imajući u vidu institucionalne, društvene, sigurnosne i političke posljedice koje navedeno uputstvo SIP-a može proizvesti.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare