Published On: Pet, pro 21st, 2012

Davutoglu: Skoplje, Istanbul, Sarajevo, Sofija i Tirana moraju napredovati zajedno

SKOPLJE – Regija  Balkana je uvijek bio multikulturalni i multireligijski prostor i povijest Balkana nije obilježena konfrontacijama i ratovima kao što se obično misli, rekao je u četvrtak navečer ministar vanjskih poslova Republike Turske Ahmet Davutoglu, nakon primanja titule počasnog doktora na Sveučilištu Sv. Kiril i Metod u Skoplju, javio je dopisnik agencije Anadolija.
Davutoglu je podsjetio da je regija Balkana stoljećima bio multietnički prostor gdje su živjele različite nacije, vjere i civilizacije.
– Kulturna raznolikost mora biti spremljena na ovim prostorima, jer je to bogatstvo za sve narode i mi vjerujemo u parolu jedinstva u različitosti, poručio je Davutoglu.
On je ukazao na potrebu jačanja suradnje na gospodarskom planu među balkanskim zemljama, s obzirom na manjak kapitalnih prirodnih bogatstava.
– Regiji Balkana je potrebna snažna ekonomska suradnja jer ova regija nije bogat naftom kao neke zemlje a nismo ni kao europske zemlje koje su godinama gomilale bogatstvo putem kolonizacije drugih. Međutim, mi imamo ljudske resurse i imamo vrijedne i poštene ljude, i imamo inat, kako vi to na Balkanu volite reći, što nam pomaže da ostvarimo sve što poželimo. Potrebno je da ljudski kapital usmjerimo u ekonomski napredak i regionalnu suradnju umjesto u etničke konflikte, dodao je Davutoglu.
On je naglasio važnost zajedničkog djelovanja balkanskih zemalja u cilju gospodarskog napretka, ukazujući na potrebu bliske suradnje svih zemalja regije.
– Skoplje ne može biti snažno ako nije čvrst Istanbul, a isto tako ni Istanbul ne može biti čvrst ako nisu snažni Sarajevo, Sofija ili Tirana, jer ako ćemo napredovati onda moramo napredovati zajedno, poručio je šef turske diplomatije.
– Potreban nam je snažan politički dijalog za novu regiju sa jednom novom vizijom, kao i nova ekonomska zona gdje ćemo promovirati balkanski mir utemeljen na međusobnom poštivanju, snažnoj ekonomskoj suradnji i političkom dijalogu. Balkan će biti jedna od centara privlačnosti u kulturalnom, ekonomskom i političkom smislu, kazao je Davutoglu.
– U ovom teškom razdoblju našim budućim generacijama potrebne su nove vizije i ideali. Posebno na ovom području, na Balkanu. Iz historije trebamo uzeti pouku. U okviru obilježavanja 100 godina Balkanskih ratova, nekoliko puta sam sa uvaženim predsjednikom Ivanovim razgovarao da 2012. godinu treba proglasiti “Godinom mira na Balkanu”. U posljednjih 100 godina narodi koji žive u zemljama Balkana susreli su se s mnogim poteškoćama i katastrofama. Sada je Balkanu, ai Europi potrebna nova vizija, izjavio je ministar Davutoglu naglašavajući da je misija sveučilišta odgajanje generacija koji će biti od pomoći čovječanstvu.
– Kada pogledamo na prošlo stoljeće možemo vidjeti tri faze.U našoj regiji desila su se dva svjetska rata i Balkanski rat. Pretrpjeli smo mnogo boli. Prvi svjetski rat počeo je na Balkanu, dok je drugi svjetski rat nanio velike gubitke našoj regiji. Osnovane su nove zemlje i novi identiteti i mi ih sve poštujemo. Druga faza je Hladni rat. U tom razdoblju naša regija je 1989. bila ideološki podjeljena. NATO članice, Turska i Grčka, zemlje članice Varšavskog pakta bile su Rumunjska, Bugarska, Makedonija i zemlje bivše Jugoslavije, a Albanija je tada ostala sama, rekao je Davutoglu, ukazujući na potrebu intenziviranja suradnje u regiji.
U okviru dvodnevne posjete Makedoniji ministru vanjskih poslova Turske Ahmeta Davutoglua je na skopskom Univerzitu Sv. Kiril i Metodije uručen je počasni doktorat.
Svečanoj ceremoniji uručenja počasnog doktorata ministru Davutogluu nazočili su predsjednik Makedonije Gyorge Ivanov, ministar obrazovanja Pance Kralev, predsjednik Turske demokratske stranke Kenan Hasip, te brojne druge zvanice.
– Danas je za nas veliki dan. Sretan sam što se među nama nalazi veliki državnik, izjavio je rektor sveučilišta prof.dr. Velimir Stoykovski.
Dekan Pravnog fakulteta prof.dr. Borce Davitkovski, koji je predložio da ministru Davutogluu bude dodjeljen počasni doktorat, istakao je da je Davutoglu u velikoj mjeri zaslužan za suradnju između Turske i Makedonije.
(Vijesti.ba / Anadolija)

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com