Published On: Sri, sij 13th, 2021

Davor Ivo Stier novi hrvatski veleposlanik u Vatikanu

Davor Ivo Stier bit će novi hrvatski veleposlanik u Vatikanu. Hrvatski premijer Andrej Plenković i predsjednik Zoran Milanović, dvojica sukreatora vanjske politike, postigli su sporazum o imenu diplomata koji će predstavljati Hrvatsku pri Svetoj Stolici i zamijeniti dosadašnjeg veleposlanika Nevena Pelicarića, doznaje Večernji list iz visokih izvora.

Stier, čiji proces imenovanja formalno još traje, po osobnom i političkom habitusu neosporno zadovoljava uvjete za tu poziciju. Praktični je vjernik uz kuriozitet koji zasigurno neće zasmetati – iz iste je četvrti, Flores, u argentinskom gradu Buenos Airesu kao i papa, pohađali su i isti vrtić – a usto Stier podržava stavove i rad pape Franje.

S druge, političke strane, Stier bi se u Vatikanu mogao pokazati važnim za dvije stvari koje su visoko na hrvatskoj agendi. Prvenstveno se tu misli na kanonizaciju kardinala Alojzija Stepinca, proces koji se smatra nacionalnim interesom, ne samo zbog značaja koji tom činu pripisuje velik dio javnosti već i zbog činjenice da se Srpska pravoslavna crkva, koju je papa uključio u ovaj proces, tome izrazito protivi, što je još jedan argument srbijanskim političarima u perpetuaciji jedne od difamacijskih kampanja o Hrvatskoj koja počiva na potenciranju i političkoj eksploataciji ustaških zločina iz doba tzv. NDH.

Iako je proces kanonizacije po crkvenim zakonima duhovni čin, u ovoj situaciji on je nesumnjivo izrazito politički instrumentaliziran, na što papa teško pristaje, a u duhu ekumenskog dijaloga želi konsenzus. Stier ima tu vjersku širinu i preko granica Katoličke crkve, što je, uostalom, dokazao i kad se u sklopu posjeta ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu u svibnju 2017. susreo i s mitropolitom volokolamskim Ilarionom, predsjednikom Odjela za vanjske crkvene veze Moskovskog patrijarhata, “ministrom vanjskih poslova Ruske pravoslavne crkve”.