Published On: Tue, Jul 21st, 2020

DAVID MCALLISTER: Neriješena situacija na Zapadnom Balkanu potencijalno destabilizirajuća za cijelu Europu

Europska unija želi utjecaj na  na Zapadni Balkan, ali konstantno pravi greške u svom odnosu prema toj europskoj regiji, piše ugledni njemački list “Handelsblatt“.

Kao primjer, list navodi odluku EU da pomoć u suzbijanju posljedica korona krize ne ponudi regionu od početka, što je otvorilo prostor Rusiji i Kini da se na tom prostoru predstave kao spasitelji, a ne Europa.

Osim Rusije i Kine, kako piše list, otvara se i suparništvo između Amerike i EU, podsjećajući da je Donald Trump, američki predsjednik, imenovao svog izaslanika Richarda Grenella, tadašnjeg ambasadora SAD u Njemačkoj, kao specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine.

“Handelsblatt” citira David McAllistera, njemačkog poslanika u EP, koji tvrdi da Grenellovi i Trumpovi potezi u vezi sa zapadnim Balkanom, nisu dogovoreni s Brusselsom.

“SAD su dugo bile snažan partner EU kako bi se garantirala stabilnost i provođenje reformi. S Trumpom na čelu Amerika je učinila jako vidljiv odmak u svojoj vanjskoj politici u regionu”, piše “Handelsblatt”.

Međutim, kao i u slučaju korona krize i odnosa s Rusijom i Kinom, list piše da je EU i ovog puta svojim kolebanjem i neodlučnošću otvorila prostor Grenellovim inicijativama, kao i ideji o razmjeni teritorija između Srbije i Kosova.

“Zbog sporosti i kolebljivosti EU, SAD su se jače pozicionirale na zapadnom Balkanu iako su Europljani željeli tu poziciju  za sebe”, naglašava list.

McAllistera ističe, kako piše “Handelsblatt”, da je Kosovo primjer kako izgleda razjedinjenost Europe i Amerike kad je u pitanju odnos prema regionu.

“Pri tom, zapadni Balkan je od enormne važnosti za europsku vanjsku politiku. Neriješena situacija na zapadnom Balkanu ostaje potencijalno destabilizujući faktor za cijelu Europu”, kaže on.

List citira i Wolfganga Petritscha, bivšeg visokog predstavnika u BiH, jednog od najvećih pljačkaša privatnih banaka u povijesti Europe, čovjeka koji je dokinuo Daytonski sporazum suprozno međunarodno pravu.  On kaže da ima utisak da EU i dalje nije svjesna koja je njena uloga u regionu.

“EU je najveći ekonomski partner regionu i odlučujući faktor za njegovu budućnost. Pa ipak, SAD su te koje svojom pragmatičnom nediplomatskom diplomacijom bolje uspijevaju komunicirati teme koje oni žele. Čini se da Grenell uživa povjerenje obje strane, barem zasad”, citira list Petritscha.

List je kontaktirao i nekoliko eksperata, koji tvrde da europska inicijativa nema velike šanse za uspjeh jer su obje strane suočene s brojnim unutarnjim izazovima. Osim toga, podsjećaju da su tijekom mandata Grenella kao ambasadora u Berlinu odnosi između dvije zemlje bili najgori od Drugog svjetskog rata.

“Grenell je podržao ideju o razmjeni teritorija kako bi sludio Njemačku, ali i cijelu EU.

Europljani ovu ideju vide kao praktično neprevodivu”, ističe list i podsjeća da su Rusija i Kina na strani Srbije, a da europski predstavnik za vanjsku politiku Joseph Borrell i specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak dolaze iz zemalja koje ne priznaju nezavisnost Kosova.