Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

Današnjim napadom OESS-a na prilično blagu jezičnu bravuru Sanje Vulić označen je početak novog EU rata protiv nas – kulturološkog

Must Read
Rreakcija OESS-a je dokaz je da smo mi (BIH) i Europa, Dva Svijeta Različita

 

Osuda OESS-a na izjavu Sanje Vulić, koja je optužila Vanju Bjelica Prutina za “vježbanje izvlačenja kuglica kinder jaja iz zamrzivača”, jasno pokazuje koliko su kulturne razlike između Bosne i Hercegovine i Europe duboke.

Ovo nije samo pitanje političkog diskursa, već sukob dvaju svjetova – svjetova koji različito doživljavaju slobodu govora, ironiju i sarkazam.

Vratimo se u neku tamniju prošlost.

Da je OESS imao mandat u doba Osmanskog carstva kod nas bi Turci i danas provodili teror. Jer Guslarska poezija, koja je stoljećima inspirirala i motivirala narode Balkana na ustanak i dišpet, bila bi svedena na sterilne izjave bez duše.

Što bi to značilo za našu kulturu, povijest i sve ostalo?

Nikada uz takav OESS ne bi došlo do razvoja kulture gusala, a guslari bi bili cenzurirani. Bez guslara, hajduci – simboli otpora – ne bi postojali. Turska bi, ukratko, vladala zauvijek ili barem još nekoliko stoljeća dulje. Jer bi nam OESS cenzurom krikova i juriša usporio protukolonijalni nerv.

Ova analogija pokazuje koliko  jezik ,  naše pravo na ironiju , psovku i usklik, koliko ukratko kultura nekog porobljenog kolektiva, znači u postizanju statusa slobodnog.

U tom smislu valja stoga promatrati česte napade OHR-a i USA ambasade na Dodika , sve češće i na Vulićevu i zašto su posve zadovoljni karakterno eutaniziranim hrvatskim političarima.

Jezik kojim govore Dodik i Vulićeva narodni je jezik, jezik koji je izišao iz istog onog jezika kojim su gusle Filipa Višnjića slavile Mijata Tomića i Stojana Jankovića.

OESS želi da govorimo jezikom koji narod ne čuje. Da govorimo što oni žele, potpisujemo što oni žele. I da gospođi Vanji ne fakturiramo kinder jaja, niti da ju smatramo manje vrijednom Srpkinjom ili Hrvaticom ako je odlučila izdati svoje Srbe ili svoje Hrvate. Pa jelte…

OESS, OHR i US ambasada u pravilu ne razumiju našu kulturu, jer naš jezik im se prevodi, prevoditelj je često manipulativan i ima instrukcije od određene partije na kog da atakira kod stranaca. Stranac potom obmanut reagiral

OESS i OHR  pokušaji da  reguliraju naš način govora mogu dovesti do sukoba. Na Balkanu, psovka i dosjetljivost nisu samo način izražavanja, već i sredstvo u biznisu, sredstvo preživljavanja i otpora. Ove organizacije svojim neupućenošću i nametanjem svojih normi ugrožavaju naš kulturni identitet.

Ako se naši političari budu prisiljeni na sterilnu retoriku, naša politička scena će postati dosadna i neautentična, naš kolektivni duh će pasti, više nećemo biti društvo “merhametluka, fjake i bujruma” nego samo jedno u nizu tmurnih, anksioznih europskih društava.

Iako ovakve promjene mogu zvučati privlačno za međunarodne organizacije koje promiču političku korektnost, one neće odražavati stvarnu dinamiku i bogatstvo balkanskog društva.

Naši političari, poput Sanje Vulić, moraju zadržati pravo na izražavanje na način koji odražava našu kulturu i povijest.

Ako je pak OESS osnovan s misijom promicanja sigurnosti i suradnje, na nekoj globalnoj razini, i s globalnim mandatom, zašto nisu razvili poseban pristup svakoj od kultura kojima se bave, nego kao prosti idioti pokušavaju jedan te isti obrazac nametnuti u svih svojih 57 kolonija? Da ovaj šaroliki svijet učine dosadno neprepoznatljivim.

I što mislite, ima li OESS svoje franšize u imperijama? U SAD-u? UK-u?

Ili je tim carstvima, tamošnjem kmetstvu i lordovima dozvoljeno da ostanu živopisne, jake, karakterne i moćne individue?

Naša kultura je jedinstvena, sa svim svojim manama i vrlinama. Moramo se boriti za pravo na vlastitu jedinstvenost i autentičnost. OESS i slične organizacije trebaju prestati igrati ulogu kontrolora i dopustiti nam da budemo ono što jesmo

Ukratko, nitko pa ni OESS, OHR i US EMB nemaju mandat da nam oduzmu pravo da im j**** mater, i to u prime time programu, ako su nas razočarali kao nepristojni gosti na našem imanju. Jer i ta sveraširena psovka,  je dio naše tradicije, koju smo preuzeli od njih, i doradili ju. Žao nam je što se oni tog stide, tog dijela prošlosti, da u tuđe majke, nekad davno, jelte…

Mi njihove nismo.

Mi samo više psujemo.

Pa šta?

Ivan Urkov l poskok.info

- Advertisement -

10 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

10 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Vesna Pusić: U Hrvatskoj ima koketiranja s rehabilitacijom ustaštva

Ne mislim da je komemoracija u Jasenovcu nevažna ili da pada u sjenu. Dapače, mislim da je to vrlo...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -