Srijeda, 24 travnja, 2024

Danas počinje testno emitiranje digitalnog signala

Must Read


Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko izdao je nalog da danas u 12 sati u RTV Domu u Sarajevu i zgradi RTRS u Banja Luci bude pušten testni digitalni signal u digitalnim oblastima Sarajeva, Banje Luke i Mostara.
Time je završena prva faza digitalizacije prijenosne i emisijske opreme u BiH, a u narednoj fazi je planirano pokrivanje digitalnim signalom i preostalih šest digitalnih oblasti, odnosno cijelog teritorija BiH.
Programe javnih RTV servisa RTV BiH, RTRS i RTVFBiH u tim oblastima građani mogu pratiti na 30. televizijskom kanalu u Sarajevu, 32. kanalu u Banja Luci, dok je za građane Mostara u skladu sa Ženevskim sporazumom osiguran 36. televizijski kanal.
Program će biti moguće pratiti i u okolnim gradovima i mjestima koja imaju optičku vidljivost prema emisijskim lokacijama, što se ponajprije odnosi na građane Vogošće, Ilijaša, Visokog, Pala, Istočnog Sarajeva, Prijedora, Gradiške, Laktaša, Čelinca kao i mjesta u dolini rijeke Neretve prema Čapljini.
Iz Ministarstva naglašavaju da građani Sarajeva, Mostara, Banje Luke i okolnih gradova i mjesta koja imaju optičku vidljivost prema emisijskim lokacijama ne trebaju pomjerati svoje vanjske prijemne antene. Građani koji imaju TV prijemnike novije generacije trebaju znati da ta vrsta TV prijemnika u sebi već imaju ugrađene modele za prijem digitalnog signala.
Građanima koji imaju TV prijemnike starije generacije preporučeno je da ne kupuju resivere za prijem digitalnog signala dok ne bude riješen način financiranja i nabavke odgovarajućih resivera, odnosno dok ne budu utvrđeni minimalni tehnički zahtjevi koje moraju ispunjavati za kvalitetan i neometan rad.
Također, javni RTV servisi će i dalje nastaviti analogno emitiranje svojih programa, tako da građani do kojih neće dolaziti digitalni signal u toj fazi digitalizacije neće biti uskraćeni za prijem programa javnih RTV servisa (BHT, FTV, RTRS), priopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.
U Radio-televiziji Bosne i Hercegovine danas će biti upriličena konferencija za medije povodom početka emitiranja testnog digitalnog signala u oblastima Sarajeva, Banje Luke i Mostara.
Nakon službene promocije prve faze digitalnog emitiranja u BiH novinarima će se obratiti ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko, generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović i generalni direktor RTVFBiH Džemal Šabić.

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

PETROV: Posljedni put nudimo HDZ-u da se ispriča zbog Turudića hrvatskoj javnosti

Konferencija za novinare predsjednika Mosta, Bože Petrova, zakazana je za srijedu u 11:30 sati. Očekuje se da će na njoj...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x