Published On: Pet, ruj 7th, 2012

Danas počinje kampanja za lokalne izbore, 7. listopada svi će birati osim Mostaraca

Izborna kampanja za predstojeće lokalne izbore u BiH, čije je održavanje zakazano za 7. listopada, službeno počinje danas 7. rujna i traje do 6. listopada do 7.00 sati, kada počinje izborna šutnja.

Iako se radi o kampanji za lokalne izbore, sudeći po sloganima političkih stranaka moglo bi se zaključiti kako se 7. listopada održavaju parlamentarni, a ne lokalni izbori.

– Pravila ponašanja u izbornoj kampanji su ista kao i dosada i propisana su Izbornim zakonom BiH. Od sudionika u izbornom procesu očekuje se korektna i fer kampanja i u skladu s pravilima dobrog izbornog vladanja, kazao je na jučerašnjoj press konferenciji predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Branko Petrić.

Uz napomenu da  SIP BiH u tom kontekstu ne očekuje bilo kakve probleme, Petrić je upozorio  da je u izbornoj kampanji zabranjeno uništavati materijale (plakate) kandidata-protivnika na izborima, postavljati ih na nepropisanim mjestima, te prijetiti, obećavati poklone ili nagrade, odnosno materijalnu korist.

Zabranjeno je, također, ometati medije u obavljanju vlastitog posla i pogotovo je zabranjeno koristiti se jezikom mržnje, odnosno izazivanje straha ili nereda.

Kako je ranije najavljeno, za lokalne izbore u BiH ovjerena su ukupno 383 politička subjekta – 84 političke stranke, 59 koalicija, 224 neovisna kandidata i 16 listi neovisnih kandidata.

Istovremeno, ovjeren je ukupno 30.351 kandidat – za načelnike, odnosno gradonačelnike 550 kandidata; za vijećnike, odnosno odbornike 29.652 i 149 kandidata za zajamčena mjesta za predstavnike nacionalnih manjina.

Na lokalnim izborima birat će se članovi 78 općinskih vijeća u Federaciji BiH, 58 skupština općine u RS-u, ukupno 135 načelnika općina u BiH, pet gradonačelnika (Banja Luka, Prijedor, Bijeljina, Doboj i Trebinje), te Skupština Brčko distrikta BiH.

Središnje izborno povjerenstvo BiH je 30. kolovoza, u skladu s Izbornim zakonom BiH, utvrdilo i zaključilo Središnji birački popis sa stanjem na dan 23. kolovoza 2012. godine.

Ukupno je upisano 3.144.296 birača i to po kategorijama – redovitih 3.085.546, a za glasanje putem pošte 37.359.

Tu su i osobe koje imaju status raseljene osobe, one koji glasaju u odsustvu (10.709 birača) i oni koji su odlučili glasati osobno u općini prebivališta iz ’91. godine, a takvih je 10.682 birača.

U mogućnosti da biraju svoje predstavnike u lokalne parlamente bit će uskraćeni građani Mostara, budući je ustavni sud poništio pojedine članove izbornog zakona kojima je različiti broj birača u mostarskim izbornim područjima birao isti broj vijećnika, ocjenivši ih diskriminirajućim, a do sada nisu usvojena nova izborna pravila za Mostar.(R. I. / Dnevnik.ba)

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare