Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024

Danas počinje kampanja za lokalne izbore, 7. listopada svi će birati osim Mostaraca

Must Read

Izborna kampanja za predstojeće lokalne izbore u BiH, čije je održavanje zakazano za 7. listopada, službeno počinje danas 7. rujna i traje do 6. listopada do 7.00 sati, kada počinje izborna šutnja.

Iako se radi o kampanji za lokalne izbore, sudeći po sloganima političkih stranaka moglo bi se zaključiti kako se 7. listopada održavaju parlamentarni, a ne lokalni izbori.

– Pravila ponašanja u izbornoj kampanji su ista kao i dosada i propisana su Izbornim zakonom BiH. Od sudionika u izbornom procesu očekuje se korektna i fer kampanja i u skladu s pravilima dobrog izbornog vladanja, kazao je na jučerašnjoj press konferenciji predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Branko Petrić.

Uz napomenu da  SIP BiH u tom kontekstu ne očekuje bilo kakve probleme, Petrić je upozorio  da je u izbornoj kampanji zabranjeno uništavati materijale (plakate) kandidata-protivnika na izborima, postavljati ih na nepropisanim mjestima, te prijetiti, obećavati poklone ili nagrade, odnosno materijalnu korist.

Zabranjeno je, također, ometati medije u obavljanju vlastitog posla i pogotovo je zabranjeno koristiti se jezikom mržnje, odnosno izazivanje straha ili nereda.

Kako je ranije najavljeno, za lokalne izbore u BiH ovjerena su ukupno 383 politička subjekta – 84 političke stranke, 59 koalicija, 224 neovisna kandidata i 16 listi neovisnih kandidata.

Istovremeno, ovjeren je ukupno 30.351 kandidat – za načelnike, odnosno gradonačelnike 550 kandidata; za vijećnike, odnosno odbornike 29.652 i 149 kandidata za zajamčena mjesta za predstavnike nacionalnih manjina.

Na lokalnim izborima birat će se članovi 78 općinskih vijeća u Federaciji BiH, 58 skupština općine u RS-u, ukupno 135 načelnika općina u BiH, pet gradonačelnika (Banja Luka, Prijedor, Bijeljina, Doboj i Trebinje), te Skupština Brčko distrikta BiH.

Središnje izborno povjerenstvo BiH je 30. kolovoza, u skladu s Izbornim zakonom BiH, utvrdilo i zaključilo Središnji birački popis sa stanjem na dan 23. kolovoza 2012. godine.

Ukupno je upisano 3.144.296 birača i to po kategorijama – redovitih 3.085.546, a za glasanje putem pošte 37.359.

Tu su i osobe koje imaju status raseljene osobe, one koji glasaju u odsustvu (10.709 birača) i oni koji su odlučili glasati osobno u općini prebivališta iz ’91. godine, a takvih je 10.682 birača.

U mogućnosti da biraju svoje predstavnike u lokalne parlamente bit će uskraćeni građani Mostara, budući je ustavni sud poništio pojedine članove izbornog zakona kojima je različiti broj birača u mostarskim izbornim područjima birao isti broj vijećnika, ocjenivši ih diskriminirajućim, a do sada nisu usvojena nova izborna pravila za Mostar.(R. I. / Dnevnik.ba)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Tisuće Britanaca primile su krv zaraženu HIV-om i hepatitisom. Sad će dobiti odštetu

Britanija će platiti više od 12.7 milijarda dolara odštete tisućama pacijenata, sedamdesetih i osamdesetih godina liječenih krvlju zaraženom HIV-om...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -