Published On: Čet, lip 16th, 2016

Danas novi prosvjed za kurikularnu reformu i to na Markovom trgu: “Vladajući, dosta je. Odlazite!”

Nakon što se 50.000 ljudi prvog dana lipnja okupilo diljem Hrvatske i inozemstva kako bi dalo potporu Cjelovitoj kurikularnoj reformi, danas je u planu novi prosvjed. Prosvjed i ovaj put organizira Inicijativa Hrvatska može bolje, vrijeme radnje je 18 sati, a mjesto radnje je Markov trg.

“Ponovit ću što je inicijativa Hrvatska može bolje tada zahtijevala. Prvi zahtjev je bio da se vjeruje stručnjacima, a drugi je bio da Sabor jednoglasno podrži reformi i odbaci odluku Odbora za obrazovanje koji je želio proširiti broj članova ekspertne skupine. Treće je da postoji strategija, da se prema toj strategiji postavi kao prema dugoročnom interesu. Četvrti je zahtjev je da se osiguraju novci.

Od prosvjeda do danas nitko se nije izjasnio na naše zahtjeve. Upravo suprotno, potpuno su se oglušili i ignorirali glas građana i tako pokazali da u ovoj zemlji nema političke volje za provedbu ovakve reforme.

Naša poruka bit će vrlo jednostavna. Onima na vlasti poručujemo da je dosta, neka odstupe, neka odu. Oni koji u budućnosti misle vladati ovom zemljom, poručujemo im da moraju slušati glas građana”, poručili su iz inicijative Hrvatska može bolje na tiskovnoj konferenciji održanoj prije dva dana.

Zahtjevi Inicijative poznati su od ranije. Traže Vladu i MZOS da vjeruju obrazovnim radnicima i procesu Cjelovite kurikularne reforme bez pritisaka, intervencija i cenzure, a Hrvatski sabor da jednoglasno donese zaključak o podršci ovoj reformi i da se odbaci zaključak saborskog Odbora za obrazovanje o preuzimanju Ekspertne radne skupine te da Hrvatski sabor donese Rezoluciju o obrazovanju kao nacionalnom strateškom interesu.

Zahtijevaju od Vlade i nadležnog ministarstva da osiguraju novac i autonomiju za provedbu reforme.