Danas je u Zapadnoj Hercegovini neradni dan zbog Dana državnosti Republike Hrvatske

U Zapadnoj Hercegovini danas je proglašen neradni dan zbog obilježavanja Dana državnosti susjedne Republike Hrvatske koji se obilježava 30. svibnja.

Odluku o proglašenju neradnog dana donijela je Vlada Zapadnohercegovačkog kantona na temelju Zakona o praznicima i neradnim danima u Zapadnohercegovačkom kantonu.

Tako je kantonalna Vlada Zapadnohercegovačkog kantona na svojim službenim stranicama izvijestila javnost da je ponedjeljak, 30. svibnja 2022. godine “Dan svehrvatske državnosti” i neradni dan u Zapadnohercegovačkom kantonu.

Inače, na ovaj se datum u Republici Hrvatskoj obilježava Dan državnosti, u spomen na konstituiranje prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine.

Od donošenja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj do 2001. godine, do 2020. godine, taj se dan obilježavao kao Dan Hrvatskog sabora.

Donošenjem novog Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj u studenom 2019., koji se primjenjuje od 1. siječnja 2020. godine, 30. svibnja ponovno se obilježava kao Dan državnosti Republike Hrvatske.