Published On: Pet, kol 24th, 2018

Dan vukovarskih branitelja – položeni vijenci na Memorijalnom groblju

Polaganjem vijenaca kod Spomen-obilježja na vukovarskom Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u petak je, u organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata 2003., svečano obilježen Dan vukovarskih branitelja, a za sve ubijene i poginule u crkvi sv. Filipa i Jakova služena je misa zadušnica.

Uz izaslanstvo Koordinacije, zajednički vijenac položili su izaslanik Ureda Predsjednice Republike i zagrebačkog gradonačelnika Stjepan Sučić, izaslanik ministarstva hrvatskih branitelja Stipo Šeremet te izaslanica Hrvatskog sabora Maja Balić čiji su roditelji ubijeni u velikosrpskoj agresiji na Vukovar.

„Prije sedam godina na Koordinaciji udruga dogovorili smo da se 24. kolovoza obilježava Dan vukovarskih branitelja pa i u znak sjećanja kada je Andrija Andabak sa vukovarskog silosa oborio dva neprijateljska aviona“, podsjetio je predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata 2003. Danijel Rehak.

Na novinarsko pitanje kako dio braniteljske populacije, pa i predstavnici grada, Dan vukovarskih branitelja obilježava 10. ožujka u spomen na postrojavanje u Bogdanovcima, Rehak je rekao da toga datuma „…nismo bili hrvatski branitelji“.

Nedolazak predstavnika gradskih vlasti na Memorijalno groblje Rehak je komentirao riječima: „…oni su odabrali svoj datum, a mi obilježavamo ono što smo kao koordinacija donijeli prije sedam godina. Bolje da imamo i tri Dana vukovarskih branitelja, da se sjetimo svih onih koji leže na groblju“, istaknuo je.

Rehak je podsjetio da je kroz 204. vukovarsku brigadu prošlo 4.000 hrvatskih branitelja od kojih je 921 poginuo ili ubijen.

„Treba znati da je do okupacije Vukovara 360 branitelja poginulo, što znači da su ostali ili ubijeni ili se vode kao nestali“, rekao je Rehak. Naglasio je da je rijekom velikosrpske agresije u Vukovaru ubijeno ili nestalo oko 5.000 ljudi.

Izaslanik Predsjednice Stjepan Sučić podsjetio je da još se još uvijek traga za 480 osoba s područja Vukovarsko-srijemske županije, a u Vukovaru za 294 osobe. Na razini Republike Hrvatske traga se za 1.504 osobe.

„Potraga traje već 26 godina i više, institucije čine sve, pokušavamo kroz niz aktivnosti doći do saznanja o sudbini nestalih no informacije su s druge strane“, rekao je Sučić te dodao da je u tijeku postupak revidiranja sporazuma s Republikom Srbijom gdje se sukladno hrvatskoj regulativi i svim dostignutim standardima želi utvrditi nadležnost i kriterije za dobivanje statusa nestale osobe.

„Hrvatska želi u potpunosti preuzeti nadležnost nad svim građanima RH bez obzira na narodnost“, zaključio je Sučić. (Hina)

 

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare