Published On: Pon, ruj 17th, 2018

Dan odluke za SDP: Odlazak Bernardića ili potpuni raskol stranke

Zajedničkom sjednicom kluba zastupnika SDP-a i Predsjedništva te stranke kriza u SDP-u mogla bi se dodatno produbiti. Naime, veći krug SDP-ovaca već dulje traži od Davora Bernadića da se povuče s čela stranke, što on za sada odbija. Štoviše, na današnjem sastanku Bernardić bi trebao inzistirati na preuzimanju vođenja SDP-ova saborskog kluba, nakon što je Arsen Bauk najavio povlačenje s te pozicije.

Umjesto raskola ipak kompromis?

Među zastupnicima SDP-a većinsko je raspoloženje protiv Bernardića, s obzirom na činjenicu da je čak dvije trećine zastupnika potpisalo pismo kojim traže odlazak Bernardića s predsjedničke dužnosti, pa se nevjerojatnim čini da bi ga podržali za predsjednika Kluba. No prema Statutu, za postavljanje šefa kluba zastupnika ne treba glasanje, nego samo dopis predsjednika stranke šefu sabora da on preuzima tu funkciju.

Ako se to danas dogodi, mnogi predviđaju definitivan raskol u stranci, a toga je, čini se, svjestan i sam Bernardić.

Mnogi su tako skloni kompromisnom rješenju te umjesto Bauka i Bernardića traže treću osobu koja bi mogla voditi klub zastupnika. Za sada među SDP-ovcima najbolje kotira Peđa Grbina, no pitanje je kako će na to reagirati Bernardić koji je Grbina, s još trojicom SDP-ovaca, nedavno suspendirao sa svih stranačkih funkcija.

Zašto žele Bernardićev odlazak?

Podsjetimo kako velika većina članova SDP-a od Bernardića mjesecima traži ostavku, a najviše mu zamjeraju loš rad stranke i loš rejting u javnosti. Primjerice, od 29 posto podrške u anketama, koliko je SDP težio u travnju 2016. godine, srozao se na 18,7 posto u srpnju ove godine. Bernardiću se zamjeraju raspuštanje organizacija, brisanja iz članstva i izborni inženjering kod izbora u lokalnim stranačkim organizacijama.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare