Dan kada je pao “neki tamo” Kupres

Prije 30 godina, točnije 10. travnja 1992. godine padom Kupresa na tragičan način završena je bitka za Kupres.

Na ovaj dan Hrvati se prisjećaju 160 poginulih i nestalih na Kupreškoj visoravni u borbi protiv srpskoga agresora 1992. godine. Jedna je to od najvećih bitaka s najvećim gubicima za Hrvate u prošlom ratu. Tenkovi iz kojih su HVO vojnici ubijani inače isti su oni tenkovi koji su “zaustavljeni” na Pologu.

Ova bitka međutim nema nit približan značaj u kulturi sjećanja BH Hrvata kao “zaustavljanje” tenkova na Pologu. Gledano samo sa spomeničke razine ispada da je Polog važniji od 160 mrtvih na Kupresu.

Podsjetimo, bitka za Kupres bila je jednom od prvih velikih bitaka u ratu u Bosni i Hercegovini. U strateškom pogledu, za ostvarivanje srpskoga plana okupacije cjelokupne Bosne i Hercegovine te velikoga dijela Hrvatske, najvažnije područje bio je teritorij od Kupresa do Livna, jer je ono predstavljalo stratešku vršnu točku na ratištu Hrvatske i Bosne i Hercegovine, prenosi Tomislavnews.

Bitka za Kupres počela je 3. travnja 1992. u kojoj sa strane tzv. Jugoslavenske narodne armije (JNA) sudjeluje 6.000 vojnika, 3 – 4 topnička i minobacačka divizijuna, jedan oklopni bataljun i zrakoplovstvo.

Kupres je branilo oko 2500 tisuće hrvatskih branitelja naoružanih puškama s nešto ručnih raketnih bacača i minobacača. Nakon 7 dana borbe i otpora, nadmoćnijem srpskom neprijatelju Kupres pada 10. travnja 1992. godine.