Published On: Wed, Aug 2nd, 2017

DAN KAD SU PROTJERANI TURCI: Imotski slavi 300 godina slobode

Imotski danas obilježava 300-tu obljetnicu oslobođenja od turske vlasti, a s njim i cijela krajina. Ne samo da je to dan velike obljetnice, već i Dan grada te blagdan zaštitnice Imoćana, Gospe od Anđela.

Program je raznovrsan. Očekuje se i dolazak predsjednice Kolinde Grabar – Kitarović. Imotski će sutra biti poznat ne samo po vrućim temperaturama koje ga prže, nego i po povijesnom i spomenutom događaju.

Program kreće u jutarnjim satima točnije u 9, kada će se na Topani položiti vijenci za sve poginule u obrani domovine, potom slijedi svečana sjednica Gradskoga vijeća u dvorani glazbene škole fra Ivana Glibotića, prezentacija starih Mercedesa, vojne opreme oružanih snaga RH na šetalištu Stjepana Radića točnije u samom srcu grada (8-13 h). Vojni zrakoplovi “Krila Oluje”, trebala bi nadlijetati nad gradom nešto prije 12 sati (11.40 h), dok je kruna događanja u poslijepodnevnim satima.

U 17 sati blagoslovit će se kip Gospe od Anđela u parku ispred crkve sv. Franje, potom u procesiju krenuti do Topane, gdje će svečanu misu služiti zagrebački nadbiskup Josip Bozanić, a u 21 sat Imoćane u glavnoj gradskoj ulici zabavlja legendarna sarajevska grupa Crvena Jabuka.

Inače, pad Turaka u Imotskom, opisan je u nekoliko knjiga. Prilikom tog događaja, dio Turaka zabakaradirao se u imotskoj Topani, kuli povrh grada, a nekoliko konjanika Turci šalju  u Livno da zazovu pomoć livanjskog bega. Imoćani  oko kule postavljaju barut, i miniraju cijeli objekt dok se Turci nisu predali. Potom su i “vraćeni na viru pradidovsku” pišu imotski kroničari. Potom je za konjanicima poslan glasnik iz Imotskog, koji je tursku vojsku obavijestio, da u Imotskom Turaka više nema.

Nakon oslobođenja Imotskog od Turaka, došlo je i do migracija stanovništva. Jedan dio posuških plemena tada se spušta prema Imotskom, naročito nakon Požarevačkog mira, kada je prevarom Posušje ostalo u Hercegovini. Znatan dio imotskih plemena seli ka ljubuškom kotaru. Imotski pada pod Veneciju, koja je u tim i takvim okolnostima, nekoliko stoljeća turskog zuluma doživljena kao osloboditeljska sila.