Published On: Čet, lis 24th, 2019

Dalipagić: Brzu cestu Mostar – Grude s vezom za Split uvrštavamo u mrežu europskih koridora

Zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić otvorio je Deseti bh. kongres o prometnoj infrastrukturi i prometu koji, pod pokroviteljstvom Ministarstva, organizira Udruga konzultanata inženjera Bosne i Hercegovine, javlja Hrvatski Medisjki Servis.

Kako je istaknuo zamjenik Dalipagić, prioritet za Bosnu i Hercegovinu je razvoj prometne infrastrukture, cestovnog, željezničkog, vodnog i zračnog prometa, a od posebne važnosti je i prometno povezivanje sa zemljama u okruženju, posebno našim susjedima.

„Usvajanjem Okvirne politike prometa, Okvirne strategije prometa i Zakona o akcizama te potpisivanjem Sporazuma o ulasku u Prometnu zajednicu Europske unije i zemalja jugoistočne Europe naša zemlja je dobila mogućnost da iz europskih fondova povuče oko milijardu i 200 milijuna eura za infrastrukturne projekte, što grant sredstava, što sredstava povoljnih kredita. Kao prioritetnu aktivnost u oblasti infrastrukture koja se trenutno provodi u našoj zemlji s ciljem povezivanja sa zemljama regije smatram izgradnju Koridora Vc“, naglašava zamjenik Dalipagić.

Zamjenik Dalipagić je istaknuo da su veliki infrastrukturni projekti koje provodi Ministarstvo izgradnja međudržavnih mostova s Republikom Hrvatskom na rijeci Savi kod Svilaja i Gradiške, te projekt izgradnje Jadransko-jonske autoceste na dijelu kroz Bosnu i Hercegovinu i autoceste/brze ceste Sarajevo – Beograd – Sarajevo.

„S Hrvatskom smo dogovorili i otpočinjanje aktivnosti za uvrštavanje brze ceste Mostar – Široki Brijeg – Grude s vezom za Split na sveobuhvatnu mrežu europskih koridora, dok se s predstavnicima Crne Gore trenutno radi na Sporazumu za izgradnju međudržavnog mosta na dionici Hum-Šćepan Polje i pokretanju inicijative za izgradnju pruge Nikšić – Čapljina na Jadransko-jonskom koridoru“, rekao je Dalipagić./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare