Daily Mirror: Pripadnici Islamske države kupuju zemlju u BiH

Službe sigurnosti smatraju da “Islamska država” koristi BiH za kampove za obuku i mogla bi biti baza za razarajuće terorističke napade na Zapad.

Britanski list “Daily mirror” piše da je “Islamska država” formirala uporište u Europi te da teroristi tajno kupuju zemlju u jednom izoliranom selu u BiH, okruženom šumom.

Što je veoma važno, ta lokacija daje “Islamskoj državi” ključni strateški položaj zbog blizine Sredozemlja, a što koriste ekstremisti iz Sirije, Iraka i sjeverne Afrike.

Najmanje 12 boraca “Islamske države” obučavalo se u selu Ošve odakle su posljednjih mjeseci otišli za Siriju, od kojih je pet poginulo.

Ekspert za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević rekao je da je iz tog sela veliki broj ljudi otišao u Siriju, te da se taj trend nastavlja, piše Srna.

“Izabrana lokacija nekih kuća je na brdu tako da ne možete prići a da vas ne primijete. Jasno je da tu leži izvor opasnosti od terorizma. Tamo nema nikoga tko nije spreman odgovoriti na poziv da krene u džihad”, rekao je on.

Selo Ošve nalazi se 97 kilometara od Sarajeva i oko 10 kilometara od Maglaja. Ono se ne nalazi na mapi GPS-a i može mu se prići samo strmim, vijugavim putovima kojima auto može jedva proći.

Čini se da je veliki broj kuća napušten ili samo do pola izgrađen i ne postoji nijedno naselje u blizini.

Najveći broj žitelja nosi muslimansku odjeću, uključujući žene koje nose burke.

List piše da je zloglasni pristalica “Islamske države” Harun Mehičević jedan od fanatika koji je kupio dva hektara zemlje u ovom području.

Mehičević je pobjegao iz BiH tijekom devedesetih godina 20. stoljeća i sada živi u Melburnu, gdje se smatra jednim od najopasnijih ljudi.

Vjeruje se da su i drugi poznati teroristi kupili zemlju u tom selu, uključujući Jasina Rizvića i Osmana Kekića, koji se sada bore zajedno sa džihadistima u Siriji.

I Izet Hadžić, koga su uhitili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) kupio je imovinu u tom selu, kao i mnogi drugi koji su otišli da se bore u Siriji i Iraku.