Đaferovićev poućak: Ako neke ćinjenice demantiraju SDA utoliko gore po ćinjenice

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović koji boravi na ekonomskom forumu u Azerbejdžanu proteferičio je i jučerašni šok koji je došao iz  Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija poručivši pazite što “dešava  se ono što je već bilo poznato”.

Podsjetimo, u Vijeću sigurnosti je odlučeno da se Schmidt neće obraćati  s obzirom da Rusija i Kina ne priznaju Christiana Schmidta kao visokog predstavnika, iako je dan ranije na svim SDA portalima izišao tekst Schmidtovogo obraćanja koji kao da je sastavljala SDA mladež.

Jutros kada je šok prespavao Džaferović tvrdi da je sve to očekivano, ćisto da se glasačima predstavi kao dio vidovite stranke koja sve drži pod kontrolom, naročito nabavku respiratora:

“Nema tu ništa novo. Koliko ja vidim u ovom trenutku, kada je u pitanju usaglašenost stavova vezano za rezoluciju Vijeća sigurnosti, bit će produžen mandat vojnim snagama EUFOR-a u BiH i to je glavna stvar. OHR ostaje u svom kapacitetu, ostaje sa Bonskim ovlaštenjima, sa svim onim mehanizmima koji su propisani odgovarajućim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a.

Uz Laž kako je sve ovo očekivano Džaferović svjesno dakle obmanjuje Bošnjake da će OHR ostati u svom punom kapaciteti i sa svim Bonskim ovlastima. Nakon ovog udarca neustavnom PIC-u i neustavnim ovlastima OHR-a ništa više u BIH neće biti isto kada je u pitanju samovolja i imperijalni odnosi tursko-austrijskih i njemačkih okupatora u našoj zemlji.

Potom poraz politike kolonijalizma i povratak vladavine međunarodnog prava Lažov koji je Zapad obmanjivao slanjem teroriste Abu Mealija u BIH diplomaciju, u UN, putem lažnih putovnica i identiteta,  naziva novinom:

Ono što je novina kod usvajanja ove rezolucije, ako bude usvojena kako danas stvari stoje da neće u rezoluciji biti pomenut OHR kao što je to bilo svih dosadašnjih godina kada se produžavao mandat EUFOR-a.

Potom ide sljedeća poredba, polako ju pročitati:

Ovo što se događa u Vijeću sigurnosti je ustvari ono što mi proživljavamo u BiH proteklih 10–15 godina jer mi nismo imali proteklih desetak godina nikakvih ozbiljnijih intervencija visokog predstavnika osim one kada je u pitanju zakon o zabrani negiranja genocida”, istakao je Džaferović.

Džaferović tvrdi da to što se dogodilo Vijeću sigurnosti, ostalo je bez moći i važnosti i intervencionizma i izvješća Visokog predstavnika, to BIH doživljava već deset godina. Direktno suprotna tvrdnja od tvrdnje koju je iznio u prvom pasusu.

Da se pokrenu mehanizmi kako bi se izgradili mehanizmi kako bi se…

On tvrdi da ono što je za nas najvažnije je da se pokrenu mehanizmi unutar zemlje i unutar međunarodne zajednice kako bi se u samoj BiH i njenom sistemu izgradili mehanizmi kojima će biti moguće otklanjati blokade, sprečavati bojkote i kojima će se moći omogućiti da institucije BiH nesmetano, neovisno od bilo koga normalno funkcionišu.

“To je posao koji nas čeka unutar BiH. Mislim da je sada vrijeme kada vrlo ozbiljno treba da promišljamo o izgradnji vlastitih mehanizama i uz pomoć međunarodne zajednice unutar same BiH. Kada će se to desiti ne znam, OHR postoji u BiH, postojat će i u budućnosti, ali je očigledno da i ova rezolucija Vijeća sigurnosti oslikava ono stanje djelotvornosti OHR-a kakvo je bilo proteklih desetak godina. Za mene, a i po međunarodnim dokumentima, OHR je potpuno legalan, legitiman i tu nema dileme, ima mogućnosti da koristi Bonska ovlaštenja, ali znate da određene članice, pogotovo neke od stranih članica Vijeća sigurnosti UN-a osporavaju OHR. Nisu u pravu, ali stvari stoje tako“, istakao je Džaferović.

Na pitanje kako bi Rusija mogla prokomentirati pomoć Azerbejdžana u opskrbi plinom, Džaferović je kazao kako smatra da je u interesu cijelog svijeta da postoji suradnja u okviru ukupne međunarodne zajednice.

“Korist od Azerbejdžanskog plina imat će prije svega BiH, ja sam dužan da vodim računa o interesima BiH i mislim da to ne bi trebalo da bude smetnja ikome na svijetu. Mi u BiH koristimo i ruski plin, tu nema ništa nepoznato. Mislim da bi bilo značajno i da t ne bi trebao da ima ništa protiv konkurencije”, kazao je.

Srpska bola’ prijeti ratom a ne ja i Bakir

Osvrnuo se Džaferović i na trenutnu situaciju u BiH, gdje su građani u strahu da bi moglo doći do sukoba, te kazao kako su vlasti iz entiteta Republika Srpska “bespotrebno pokrenule tu kampanju unutar BiH”.

“To se mora zaustaviti i ja sam uvjeren da nećemo doći u situaciju da stvari eskaliraju i da idemo u stanje sigurnosne prijetnje u BiH“, poručio je, te dodao i kako su SAD veliki prijatelji BiH i kako nema dileme da nastoji pomoći našoj zemlji da izađe iz krize.

Džaferović će biti i jedan od govornika Foruma koji se ove hefte održava u Bakuu, u Azerbejdžanu, a kojem je tema Svijet poslije pandemije, te je kazao kako je jedno sigurno, a to je da svijet nakon pandemije sigurno neće biti isti.

“Neke krizne situacije su se dešavale i prije pandemije, pandemija samo ubrzala, ono što je najvažnije i što smo mogli naučiti je da niko sam ne može odnijeti pobjedu ni nad jednim izazovom pred kojim se svijet suočava. I prije pandemije smo imali krizu, svijet mora zajedno raditi i zajedno se boriti protiv izazova. Pandemija ne poznaje ni entitete ni narode ni države, ona pogađa cijeli svijet. Pitanje je hoćemo li svi otići u propast ili ćemo svi zajedno raditi da nam bude bolje. Trebamo prestati da sami sebi kopamo grob, početi da radimo zajedno i da koristimo nauku i naučna saznanja”, zaključio je Džaferović.