Published On: Pet, ruj 10th, 2021

CVITANOVIĆ: Promjenom izbornog zakona FBIH bi postala ljepše mjesto za život

Iako nije upoznat s detaljima prijedloga o načinu izmjena izbornog zakona BiH, predsjednik HDZ 1990 Ilija Cvitanović kaže da je jasno da se „nešto događa“ i da će se presude Ustavnog i međunarodnih sudova konačno morati provesti.

U razgovoru za portal “Avaza” on poziva na kompromis i dogovor o izbornom zakonu BiH unutar države, bez nametanja bilo kakvih odluka, ali je uvjeren da će do izmjena doći na ovaj ili onaj način.

To znači da ćemo imati i legitimno predstavljanje i da će se svako imati mogućnost kandidirati, da ćemo napokon imati jednu uređenu državu gdje neće nitko biti diskriminiran. Posljednje izjave visokog predstavnika, gospodina Schmidta upućuju da OHR neće dopustiti da se ne poštuju presude Ustavnog suda BiH, ali i međunarodnih sudova. Vjerujem da smo svi svjesni da u narednu godinu moramo ući sa dogovorom, jer u protivnom ulazimo u vrlo turbulentno, vrlo neizvjesno razdoblje u izbornoj godini sa svim mogućim scenarijima blokada, neblokada, visokih političkih tenzija koje izazivaju stotinu drugih problema – kaže Cvitanović.

Često smo svjedoci da nemamo volju birača nego biračkih odbora

Komentirajući navode da će se glasačke kutije u BiH podijeliti na bošnjačke, srpske i hrvatske, kako se može čuti u pojedinim istupima iz Sarajeva, on tvrdi da se to neće dogoditi.

Ne mislim da će se na taj način riješiti priča oko izbornog zakona, da imamo tri kutije. Postoji stotinu drugih mogućnosti, ali najveći je problem što oni koji nikad nisu ponudili nikakvo rješenje na svako ponuđeno rješenje s druge strane reagiraju na način da ga u potpunosti dezavuiraju, označavaju ga raznim atributima što ne odgovara istini. Mi smo ponudili nekoliko prijedloga, koji su po meni vrlo korektni, da nitko ne bude diskriminiran, da svako ima pravo kandidirati se, ali da na pozicije Predsjedništva i Doma naroda presudan utjecaj ima onaj tko bira, a ne onaj tko je biran. Legitimitet se podrazumijeva od birača, naroda, etničke zajednice jer živimo u etničkoj zajednici – dodaje Cvitanović.

Ograničavanje broja mandata koje dužnosnici u BiH mogu obavljati ne bi suštinski riješilo problem, smatra predsjednik HDZ 1990, jer potrebna su dugoročna rješenja koja bi omogućila da svaki narod bira svog predstavnika. Ipak, dodaje da bi limitiranje zadržavanja na nekoj funkciji bilo dobro, jer se svaki političar koji uđe u treći mandat već „potrošio, obahatio i odnarodio“.

Izmjene izbornog zakona trebaju dovesti i do poštenih izbora koji bi podrazumijevali i elektronsko glasanje, skeniranje glasačkih listića, video nadzor, prozirne kutije. Puno je načina da se omogući jednostavniji nadzor samog izbornog procesa, jer često smo svjedoci da nemamo volju birača, već biračkih odbora – ističe Ilija Cvitanović.

Pokušavaju psovađati hrvatski i bošnjački narod

Cvitanović se ne slaže s ocjenama da u sadašnjim okolnostima HDZ praktično nema opozicije u hrvatskom političkom tijelu, te navodi da su na posljednjim izborima stranke koje nisu bile partneri HDZ-u osvojile oko 30 posto glasova. Čim dođe do promjena izbornog zakona HDZ 1990 će istupiti iz HNS-a, jer će učešće u njegovom radu postati bespredmetno.

– Mi smo zarobljeni zbog straha da nam mnogobrojniji, oni kojih je više, ne nametnu svoja rješenja i zbog toga nas tjeraju u to jedno jednoumlje. Promjenom izbornog zakona apsolutno bi se demokratizirala i pluralizirala politička scena kod Hrvata u BiH. A s druge strane, ondje gdje je to najvažnije i što je čuvalo i čuva BiH, odnos Bošnjaka i Hrvata bio bi potpuno drugačiji. Politike koje nas vode tako dugo vremena na sve načine pokušavaju posvađati hrvatski i bošnjački narod koji nemaju nikakve odgovornosti za ovo. Ovo je stvar političkih elita, kojima očito ne odgovara neriješavanje postojećih problema. Promjenom izbornog zakona ne bi više bilo prostora za manipulaciju i strah od Hrvata ili od Bošnjaka, mogli bismo normalno živjeti kao zreli ljudi koji žele u EU u 21. stoljeću – poručuje predsjednik HDZ 1990 Ilija Cvitanović./HMS/

guest
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Rojnik
Rojnik
1 godina prije

Samo H❤️R🤍H💙B , hvala.

Danilo..
Danilo..
Šta ti kažeš na ovo?  Rojnik
1 godina prije

Podrzavam..i jedino normalno resenje..trajno
Ali..oprosti na izrazu..hebe Vas Nemacka..nedozvoljava Vam..ima druge planove do Drine..
U tom grmu lezi zec..jos od 1991 god..na ovim prostorima ..a istorijski..minimum 250 g..unazad.
Tako da imas moju podrsku..al prvo resite sa Gazdom..i Vlaanikom RH..

Rojnik
Rojnik
Šta ti kažeš na ovo?  Danilo..
1 godina prije

Ako ti imaš gazdu nemaju svi, moja je NDH.

Last edited 1 godina prije by Rojnik
Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Rojnik
1 godina prije

Tvoje pravo..a sta cemo sa
Danke Deutschland…
Podguzne sisadzije dojcland dreka..

Rojnik
Rojnik
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Non-stop ti drek u glavi , pometi to iz svoje avlije ,na bošnjački (izmeti nečist iz svoje tikve)pa tad gledaj u susjeda dvorište,bukvo.

Last edited 1 godina prije by Rojnik
Rojnik
Rojnik
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Danke Bookire kakire ,anonimac, jede zlatnom kašikom i živi ko balibeg od harača e neš majku ti ,nećeš!!! razbojničke nešš

Hrvoje667
Hrvoje667
1 godina prije

Ah ovih umotanih i umiljatih izjava jeli vi stvarno mislite da će Hrvati živjeti u zajedničkoj državi s talibanima i teroristima……samo dolazi u obzir vraćanje HR Herceg Bosne nikakvi 3 entiteti nikakve pederacije s cigosima samo HR Herceg Bosna!

USO TURCIN
USO TURCIN
Šta ti kažeš na ovo?  Hrvoje667
1 godina prije

Bježi eto Šahbaza…sa Dudekovom Hrh FOSNom

USO TURCIN
USO TURCIN
Šta ti kažeš na ovo?  USO TURCIN
1 godina prije

Nisam pri čistoj danas pa et ne zamjerite

Risovčanin
Risovčanin
Šta ti kažeš na ovo?  USO TURCIN
1 godina prije

Buđav lebac..

Last edited 1 godina prije by Risovčanin
USO TURCIN
USO TURCIN
Šta ti kažeš na ovo?  Hrvoje667
1 godina prije

kevćem li dobro,ja mislim da ,da

Risovčanin
Risovčanin
Šta ti kažeš na ovo?  USO TURCIN
1 godina prije

Ko cuko

Robinzon Kruso
Robinzon Kruso
1 godina prije

U svakom slučaju novi Izborni zakon kojim će se onemogučiti muslimani da nameću Hrvatima ljude u domove naroda i u Predsjedništvo, omogućit će pluralizam kod Hrvata.
U tome je Cvitanović ne sumnjivo u pravu.

Hodidjed
Hodidjed
1 godina prije

Iz aviona vidljivo da se ovaj želi dopasti Šmitu kao neka hrvatska soft verzija a ne bi mu bilo mrsko ni da ga muslići instaliraju u vlast (već oprobano kao onomad s M.Ragužom)