Cvitanović iskazao podršku Milanoviću: ‘On koristi poziciju koju Hrvatska ima’

Govoreći o održavanju općih izbora i izmjenama Izbornog zakona u BiH, predsjednik HDZ 1990 Ilija Cvitanović se osvrće i na uloge hrvatskih lidera Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića.

“Čak i ako se prepucavaju, nama dobro dođe”, poručuje Cvitanović, navodeći kako njegova stranka ne smije dopustiti uslugu onima koji “žele da oni ne izađu na izbore”, iako ne vjeruje da su uvjeti za njih stečeni, prenosi N1.

Iako su mnogi sumnjali da će listopadskih izbora uopće i biti, s obzirom na političku krizu u zemlji i nepostojanje dogovora oko izmjena Izbornog zakona, HDZ 1990 počeo je pripreme za izbore i to sastankom na Kupresu. Predsjednik ove stranke nam ističe kako je realno za očekivati održavanje izbora, no, podcrtava svoj stav kako ‘nema uvjeta za raspisivanje izbora u listopadu’.

“HDZ 1990 će se u srijedu, ako SIP raspiše izbore, naći pred dvije teške odluke, a ne znam koja od njih je teža. Jedna je izaći na izbore po postojećim pravilima, a druga je ići na ruku onima koji nisu željeli promijeniti Izborni zakon BiH i sada se nadaju da ćemo mi donijeti odluku da nećemo izaći na izbore. Procjena u ovom trenutku je da mi nemamo pravo ostati kod kuće, već imamo obvezu omogućiti svom narodu političku zaštitu svojih prava”, priča Cvitanović.

Sačekat će i sjednicu HNS za konačnu odluku, no ponavlja osobni stav “da ne smiju dopustiti da učine uslugu onima koji ne žele izaći na izbore”.

S obzirom da se, prema nekim navodima, opozicija približava izboru SDP-ovog Denisa Bećirevića, Cvitanović se osvrće i na to, tumačeći kako to neće pretjerano utjecati na ponovni izbor Željka Komšića u Predsjedništvo BiH.

Dodaje kako je, ipak, “zbog agresivne kampanje Željka Komšića HDZ 1990 zapravo napravio najbolji rezultat u svojoj povijesti”.

A kada su propali pokušaji izmjena Izbornog zakona u pitanju, teško je bilo izbjeći i osvrte na tu temu koji ovih dana pristižu iz susjedne Hrvatske – točnije premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića.

Tražili smo stav Cvitanovića o tome koristi li se interes hrvatskog naroda koristi za prepucavanja i potkusurivanja dvojice lidera.

“Ako se i koristi – nama dobro dođe. Milanović koristi poziciju koju Hrvatska ima da bi natjerao one koji su napravili Ustav BiH ovakav kakav jeste, a to je ključni igrač u svijetu, da im ukaže kako su napravili nešto što nije dobro – napravili ste nešto u čemu moj narod nije ravnopravan s ostala dva. Što se mene tiče, ima moju podršku. Njega se često svjesno iz konteksta izvlači kako bi se tumačilo kako on radi protiv Bosne i Hercegovine. U četiri ili pet razgovora koje sam ja imao s njim, on nikada nije dao ni postaviti upitnik nad BiH. Njegov rad ka Hrvatima izvan Hrvatske je na dobrom tragu, mislim je to put koji bi trebao jače koristiti i Plenković”, ističe lider HDZ-a 1990.

Ponavlja kako je Milanović iskren, s pozitivnim namjerama ka svim narodima u BiH, a naročito prema Bošnjacima i Hrvatima.

Podsjetimo, predsjednik Hrvatske je nedavno najavio kako će zaustaviti put Finske ka NATO-u ako ne dođe do izmjena Izbornog zakona u BiH.