CVIJANOVIĆ: Šarović je u prednosti u odnosu na mene, ali samo po broju nekretnina

Institucije Republike Srpske su u protekle četiri godine realizirale brojne važne projekte, a u više navrata su povećavane plaće i mirovine, čime smo pokazali kapacitet da se nosimo uspješno sa svim izazovima u krizna vremena, izjavila je Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović za Srpskainfo.

Kaže da je ponosna na rezultate koji su ostvareni u Republici Srpskoj u posljednje četiri godine otkako je na funkciji predsjednice, kao i na ono što su radili da bi očuvali ustavnu poziciju RS, ali da izazovi za RS još nisu završeni.

“Zadovoljna sam radom institucija RS i time što smo uspjeli osigurati povećanje mirovina i plaća u više navrata. Ne smijemo izgubiti iz vida činjenicu da smo intervenirali i prema realnom sektoru. Nastojali smo uvažiti njihove zahtjeve da im se olakša rad u vrijeme pandemije, ali isto tako i u ovo vrijeme nove globalne krize. Srpska je ponovo pokazala svoj puni potencijal i kapacitet da se uspješno nosi sa svim izazovima” rekla je Cvijanović.

Na pitanje smatra li da stranci u BiH potpiruju konflikte, Cvijanović je odgovorila potvrdno.

“Potpiruju, itekako. Potpiruju time što se svrstavaju na jednu stranu, i politički, i na svaki drugi način. Oni to uporno rade. Dovedeni smo čak u situaciju da ovdje u Srpskoj sankcioniraju ljude jer navodno krše Daytonski sporazum, a imate s druge strane bošnjačke političare koji rade sve mimo onoga što je rekao Dayton. Stranci na to zažmire i prosto ignoriraju takve pojave.” smatra Cvijanović.

Najavu Christiana Schmidta da će se angažirati u vezi s nastavnim programima povijesti u BiH, Cvijanović je prokomentirala i istakla da “bilo što što je vezano za naše nastavne programe u nadležnosti je naših resornih ministarstava i naših institucija”.

“Dejtonski sporazum i Ustav jasno propisuju čija je nadležnost obrazovanje. Dakle, to je posao domaćih institucija, a ne posao bilo kakvog stranca. Stranac ne može intervenirati, nešto mijenjati i nametati. Ne postoji nitko tko je dobio ovlaštenja za to bilo kakvom relevantnom rezolucijom ili aktom međunarodnog prava. Obrazovanje pripada Republici Srpskoj po Ustavu” rekla je Cvijanović.

Na pitanje koliko je sigurna u svoju pobjedu na predstojećim izborima, s obzirom da za protukandidata ima Mirka Šarovića, Cvijanović je istakla da je narodna volja ta koja definira tko je pobjednik.

“Sigurna sam da tu apsolutno imam uvjerljivu prednost u odnosu na ostale kandidate i da ću dobiti podršku građana jer su oni navikli na mene, a i ja na njih. Ima jedna stvar u kojoj definitivno Mirko Šarović prednjači u odnosu na mene, a to je činjenica da on ima šest nekretnina u Srbiji, a ja nijednu izvan Republike Srpske. Tu Šarović jedino ima prednost, dok je u svim drugim segmentima prednost na mojoj strani.” zaključila je predsjednica Republike Srpske./Srna/HMS/

more recommended stories