CVIJANOVIĆ: Sarajevo priča o ratu i sankcijama, zašto se Hrvati i Srbi moraju boriti za ono što im je Ustav dao?

Predsjednica Republike Željka Cvijanović izjavila je da se samo iz Sarajeva priča o ratu i sankcijama, za razliku od RS iz koje dolaze pozivi na dijalog i rješavanje važnih pitanja za BiH.

Kada je riječ o najavama sankcija političarima iz RS koje su u Sarajevu priželjkivali dolaskom pomoćnika zamjenika državnog tajništva SAD Gabrijela Escobara, Cvijanović je rekla da je to želja političkog Sarajeva.

– Željeli bi biti glasnogovornik koji je najavio da će netko biti sankcioniran i da Eskobar samo treba poslušati Sarajevo i ispričati koga će sve sankcionirati- rekla je Cvijanović.

Ona je ocijenila da je BiH siromašna i s aspekta razgovora i dogovora, kao i postizanja određenih rezultata, jer se političko Sarajevo bavi s te dvije teme i ta dva cilja.

– Svi koji su ovdje došli, a uskoro će doći i Matthew Palmer, imaju svoje viđenje stvari. Ali to ne znači da oni moraju biti slijepi poslušnici onog što im diktira političko Sarajevo – rekla je Cvijanović.

Ona je naglasila da se ne treba baviti pričom ima li ili nema sankcija.

– Mi rješavamo važna pitanja za BiH. Niti će netko bolje ili gore ovdje živjeti zato što ima ili nema sankcija, ako mi sami ne riješimo svoje probleme. Bitno je da mi sjednemo i vidimo što hoćemo od ove države. Hožete li da ste invazivni i da samo otimate od RS, a da RS šuti i klima glavom, ili hoćete da se dogovorimo da zadovoljimo ono što nam je ustav dao kao jamstva da živimo jedni s drugima i jedni pored drugih – navela je Cvijanović.

Ona je sinoć rekla za RTRS da su za nju sankcije nešto što izgleda kao da netko pokazuje moć, a u suštini je to pokazivanje nemoći.

Cvijanović je navela da su to i različite prijetnje, ali da prijetnje ne mogu riješiti problem i da BiH ima problem na unutarnjem planu. Ona je ocijenila da se Hrvati u BiH teško bore za svoje legitimno predstavljanje, upitavši zašto se neki narod mora boriti za nešto što mu je Ustav dao?

Predsjednica RS je navela da se i RS bori da sačuva svoje nadležnosti, iako joj je to Ustav dao. Cvijanović je rekla da je tako jer to želi političko Sarajevo i zato što pričaju po cijelom svijetu da će biti rata.

– Nema i neće biti rata. Budućnost se može graditi kroz dogovor i razgovor, i da se nitko ne treba osjećati oštećenim u okviru BiH – istaknula je Cvijanović.

Ona je rekla da ako je BiH multietnička zemlja i multietnička demokracija, onda nije samo bošnjačka, samo srpska, niti samo hrvatska, nego je zajednička i to znači da se mora razgovarati.

Cvijanović je navela da “neinventivno Sarajevo” ne zna ništa drugo raditi nego napadati RS i držati Hrvate, stiskajući ih da oni ne mogu izabrati svog predstavnika.

– Naš recept je razgovor i dogovor i nema ovde nikakvih ishitrenih odluka. Pred nama su mjeseci kada možemo veoma odgovorno razgovarati, ako to netko želi. Mi to želimo – rekla je Cvijanović./HMS/