CVIJANOVIĆ: Predsjednik Republike Srpske je uključen u imenovanje veleposlanika

Predsjedavajuća i srpska članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da imenovanje veleposlanika još nije bilo na dnevnom redu Predsjedništva BiH, ali će se sigurno time baviti u narednom razdoblju.

– Kad je riječ o imenima koja su se pojavila u javnosti, a i samoreklamiranju pojedinaca koji se nadaju diplomatskom mandatu, ponovo je BiH “šampion u neznanju”, jer se jedino u njoj na ovaj način bavi i imenovanjima i agremanima – ocijenila je Cvijanović.

Na zamolbu Srne da prokomentira izjavu bošnjačkog člana Predsjedništva Denisa Bećirovića da predsjednik Republike Srpske nije nadležan za imenovanje veleposlanika, Cvijanović je odgovorila da bi se on trebao upoznati o ustavnim rješenjima prema kojima upravo predsjednik Srpske, između ostalog, predlaže veleposlanike i druge međunarodne predstavnike BiH iz Republike Srpske.

– Nitko ne spori da imenovanja veleposlanika vrši Predsjedništvo BiH, ali s obzirom na rečeno, predsjednik Republike je i te kako uključen u taj proces – naglasila je Cvijanović.

Kada je riječ o imenima koja su tako neprofesionalno izbačena u javnu sferu, Cvijanović je istakla da onda treba reći i da je vrijeme da se cijela ta diplomatska služba profesionalizira, a ne da nam neki okorjeli mrsci piskaraju po društvenim mrežama protiv drugih nacija, protiv pomirenja, da prijete ratom i granatama, a da ih mi onda imenujemo da tobože predstavljaju cijelu BiH.

Ako diplomatsko-konzularna mreža tome služi, onda je bolje ukinuti je, jer takva ne donosi nikakvu korist, već samo štetu međusobnim odnosima konstitutivnih naroda – ukazala je Cvijanović.

Podsjetimo, SNSD je ranije najavio kako neće podržati imenovanja Zlatka Lagumdžije i Damira Arnauta, nakon čega je Bećirović kazao kako to nije tema kojom se treba baviti predsjednik Republike Srpske, s obzirom da se radi o nadležnosti Predsjedništva Bosne i Hercegovine./HMS/