Published On: Pon, tra 25th, 2022

Čuveni ratni strateg za BBC: ‘Rusi su ili glupi ili očajni. To kako se oni bore…’

Rusija je prošlog tjedna započela ofenzivu na istok Ukrajine s ciljem stavljanja cijelog Donbasa pod svoju kontrolu, no stručnjaci procjenjuju kako su od tada, unatoč zauzimanju nekoliko manjih naselja, ostvarili minimalni napredak.

Phillips O’Brien, profesor strateških studija na Sveučilištu St. Andrews i autor nekoliko knjiga o ratovima, za BBC je kazao kako ruska vojska ne prolazi Ukrajinom “poput parnog valjka” kao što su mnogi vjerovali da će biti prije rata. “Zapravo gotovo uopće nisu napredovali. Pretrpjeli su puno gubitaka u ofenzivi na Kijev i drugdje i zapravo se uopće ne bore inteligentno”, ustvrdio je.

Istaknuo je kako ljudi nisu strojevi koje se može programirati. “Ti vojnici, koje su povukli iz okolice Kijeva, vidjeli su i počinili ratne zločine. Vidjeli su ljude kako umiru, bili su iscrpljeni i ostali su bez opreme”, kazao je. “To što im Moskva nije dopustila da se odmore nego ih je odmah raspodijelila na istok, znak je gluposti ili očaja”, dodao je.

‘Pitanje je hoće li Ukrajinci moći odvratiti Ruse’

O’Brien je rekao i da polako raspoređivanje snaga u akciju na istoku, čim postanu dostupni, znači da se prva linija bojišta vjerojatno neće brzo pomicati. “Problem za Ukrajince će biti hoće li moći odvratiti Ruse. Ruske snage i dalje imaju puno teške artiljerije i suvremenog naoružanja, a Ukrajinci su lakša vojska. Stoga to možda neće biti tako lako”, kazao je.

Smatra da će ruska vojska posve iscrpiti za otprilike dva mjeseca – bilo kroz gubitke ili iscrpljenost. “Ako će se ovo pretvoriti u dugi okupacijski rat, Rusiji će trebati nova vojska i ona će biti sastavljena od novaka i ročnika”, zaključio je za BBC.

‘U Donbasu će prvo biti kao u Prvom svjetskom ratu’

Uoči početka ruske ofenzive na Donbas, ukrajinski i zapadni dužnosnici te analitičari počeli su govoriti da bi bitke u toj ofenzivi mogle sličiti onima iz Drugog svjetskog rata. O’Brien je na Twitteru ustvrdio kako bi sukobi na istoku Ukrajine prvo mogli izgledati kao bitke iz Prvog, a zatim iz Drugog svjetskog rata. “Prvo će doći do gubitaka i smanjene mobilnosti, dok jedna strana ne počne izazivati više gubitaka kod druge i dođe do raspada vojske”, napisao je.

O’Brien je ocijenio kako trenutno stanje u Donbasu više nalikuje Prvom svjetskom ratu. “Prva linija bojišnice se gotovo uopće nije pomaknula. Izgleda da ima redovitih gubitaka, ali za razliku od Prvog svjetskog rata, vojske su manje i ne mogu dugo podnijeti gubitke svojih trupa, a ti gubici će postati sve veći. Ukrajina je počela dobivati sve učinkovitije dalekodometno oružje i dronove, a Rusija gura svoje snage iz kijevske ofenzive nazad u bitku, kao i plaćenike”, naglasio je profesor za strateške studije.

Zaključio je kako će nakon još nekoliko tjedana jedna od strana biti značajno oslabljena te će se njezine snage početi raspadati, osim ako ne dobiju značajno pojačanje koje će im nadoknaditi gubitke. Naglasio je kako je zato bitno pratiti zamjenske snage.

‘Rusija treba promijeniti dinamiku ili će izgubiti’

“Strana koja će pretrpjeti veće gubitke i dobiti manje pojačanja, počet će propadati, jer u stvari imamo dvije vojske koje s malim brojem vojnika pokrivaju linije bojišnice koje se protežu stotinama kilometara. Nakon nekog vremena više to neće moći činiti”, rekao je O’Brien

“Kada jedna od tih vojski izgubi mogućnost da drži linije bojišnice pod kontrolom mogli bi doći do brzog kretanja kroz nepokrivena područja. Ako bilo koja strana počne dominirati u zraku, sve bi se to moglo promijeniti”, rekao je. Smatra da će se situcija u Donbasu za sada odvijati kao u Prvom svjetskom ratu – gubici dok jedna strana ne oslabi previše – a da će zatim izgledati kao u Drugom svjetskom ratu – jedna vojska će napredovati kroz pukotine u linijama druge vojske.

“Ruska vojska je znatno manja i pretrpjela je velike gubitke u opremi. Ukrajinska vojska je manja, ali će uskoro biti puno bolje naoružana. Rusija treba promijeniti tu dinamiku ili će izgubiti rat zbog gubitaka”, zaključio je.

guest
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Marina vs Macron : za dlaku :( ...
Marina vs Macron : za dlaku :( ...
2 mjeseci prije

Zašto englesko goovno osobno ne dođe u Ukrajinu pa da se osobno uvjeri u ispravnost svojih teza 🙁 ? Pljuc…

Anonimac
Anonimac
2 mjeseci prije

Putin gubi rat, to je sad preočigledno, još kad stigne ukrajini močno konvencionalno naoružanje Putin će morati braniti Rusiju od Ukrainske kontraofenzive, a već je počelo…

Mujguri 93.
Mujguri 93.
2 mjeseci prije

Rat će dobiti onaj tko pobjedi. Vaš Alan Ford.

Anonimac
Anonimac
2 mjeseci prije

gori ćete rusi u božijem gnjevu uskoro…

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
2 mjeseci prije

jeebo te i aalah i DŽIZ-i-rizi-bizi, kretennu

Zoran
Zoran
2 mjeseci prije

Inglez sisolog,dobit ce uk po pitci.Hrvoji,izgleda da su Rusi zarobili HR bojovnika.Pitanjce od milijun kuna,sta ce da bidne sa HR rambom?Nista dobro,bezbeli.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Zoran
2 mjeseci prije

Andriy, viši vojnik ukrajinske Nacionalne garde, zarobljen je u Popašni 20. travnja nakon što su on i njegovi kolege bili okruženi ruskim jedinicama. Govoreći o svom zatočeništvu vojnom dopisniku FAN-a, vojnik nije mogao obuzdati svoje iznenađenje. “Vrlo sam iznenađen. Ni televizije ni javnost nisu pokazale ništa slično. Nahranjeni smo, liječeni. Kažem svim dečkima, i reći ću, čak i kad dođem kući, da odnos prema nama nije isti kao što se prikazuje na TV-u. Obmana sa svih strana”, kaže Andrey.
Štoviše, rekao je da Rusiju više ne smatra neprijateljem, iako je nekada imao suprotno mišljenje zbog ukrajinske propagande. “Ne sada. Zato što vidim stav, vidim situaciju. Sve je potpuno drugačije “, tvrdi vojnik.
Nakon što je preživio sve strahote neprijateljstava, Andriy je savjetovao ukrajinskom vodstvu da razmisli o vanjskoj politici zemlje. “Želio bih im reći da prestanu gledati Zapad. Slušate Amerikance i šaljete obične vrijedne radnike kao stoku na klaonicu”, kaže Andrey.
Posebno ga je iznenadila priča o tome kako je snajperist “Azov”* ubio ženu i njezino malo dijete u Mariupolju.
“Oni su luđaci. Ne smiju živjeti. Moraju biti upucani na licu mjesta. Nikad nisam čuo za ovo od naših medija ili zapada. Pomislio sam: “Ako je država uzela puk da osigura, onda to nije istina.” Nismo imali informaciju da to rade. To su kriminalne države i vlasti”, uvjeren je vojnik. Vodstvo Kijeva nastavlja aktivno demonizirati Rusiju. Na primjer, neki dan ukrajinska obavještajna služba proširila je informaciju da su svi zatvorenici iz Popasne ubijeni.

Zoran
Zoran
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
2 mjeseci prije

To je regularna UK vojska,naravno oni se tretiraju dobro.Sa stranim nacistima a i uk,cisto sumnjam.

Bukagije
Bukagije
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
2 mjeseci prije

E pa sad…gledao sam ja na HRT-u 90-ih dva kretena iz Šapca, koja su u jeku rata u Slavoniji krenuli u Zagreb da “naprave pičvajz”-(njihove riječi). kako hvale hrvatsku policiju i zatvor.
Te i ovo…ne bih se smio kladiti da ga nisu dobro “ispeglali”, a da je bolje prošao od Rusa u Ukr. zarobljeništvi-to vjerujem.

Anonimac
Anonimac
2 mjeseci prije

english war criminal bastard.

Sejdo pijandura
Sejdo pijandura
2 mjeseci prije

“Phillips O’Brien, profesor strateških studija na Sveučilištu St. Andrews i autor nekoliko knjiga o ratovima…”
Ima jedna izreka koja kaže: onaj koji nikada ništa nije postigao u svojoj profesiji, karijeru nastavlja kao učitelj drugih.

Tornjak
Tornjak
Šta ti kažeš na ovo?  Sejdo pijandura
2 mjeseci prije

Koliko si ti Sejdo knjiga procitao, a kamoli napisao?

Anonimac
Anonimac
2 mjeseci prije

Dežurne srbende uredno obavljaju svoj sendvičarski posao, dajte bar se malo pretvarajtre kao ono protiv smo rata, ali odobravanje ruske okupacije jedne suverene države je fakat zločin.

Phoenix
Phoenix
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
2 mjeseci prije

Ili ono ” ko zeli rat, e nek mu u kuci bude”