Utorak, 16 travnja, 2024

ČURKIN O IZVJEŠĆU UN-u: Koji su razlozi da Inzko šuti o pronađenom oružju u FBIH?

Must Read

NEW YORK – Izvješće Valentina Incka, visokog predstavnika u BiH, koji je predstavljen Vijeću sigurnosti UN-a, je pristran i neobjektivan, rekao je Vitalij Čurkin, predstavnik Rusije.

Kako je istaknuo Čurkin, Incko nepravedno optužuje Srbe u BiH za sve probleme, te je preporučio članicama SB-a da pročitaju izvješće Vlade RS, koji, kako tvrdi, pokazuje spremnost RS za konstruktivni pristup.

Izrazio je čuđenje što Incko, kako je rekao, nije ništa rekao o pronađenom skrivenom oružju u Federaciji BiH, te je izrazio zabrinutost zbog izjave Željka Komšića, člana Predsjedništva BiH, da će uzeti oružje braniti BiH.

“Rusija se zalaže za striktnu primjenu Dejtonskog sporazuma i teritorijalni integritet BiH, njenih entiteta i jednakost sva tri njena naroda”, rekao je Čurkin.

Rosemary di Carlo, američka predstavnica, kritizirala je antidejtonske izjave od strane nekih političara u RS, te je pozvala na skoro rješavanje pitanja vojne imovine, što je uvjet za NATO integracije. Napomenula je da su odluke Ustavnog suda BiH o državnoj imovini prošle godine otvorile put za rješavanje pitanja i vojne i državne imovine.

Izrazila je zadovoljstvo provedenim popisom, te nadu da će rezultati popisa pokazati realne etničke trendove i da će biti iskorišteni za kreiranje politika koje će dovesti do razvoja BiH.

Žerar Aro, predstavnik Francuske, pozvao je vlasti u BiH da naprave iskorak ka euroatlantskim integracijama i izrazio zabrinutost nacionalističkim izjavama, koje je ocijenio destabilizirajućim.

 Čurkin izrazio čuđenje što Incko nije ništa rekao o pronađenom skrivenom oružju u FBiH

“BiH ima perspektivu u članstvu u EU kao jedinstvena zemlja i stoga pozivamo bh.. Lidere da postignu kompromis koji će ih dovesti na taj put”, istakao je on.

Michael Tatham, predstavnik Velike Britanije, istaknuo je da se BiH nalazi pred ozbiljnim izazovima, a sve zbog razočaravajućeg nedostatka napretka.

“Politički lideri nisu iskazali volju za bilo kakav napredak, posebno onaj koji je neophodan za zatvaranje OHR-a. Razočaravajuće je neimplementiranje presude” Sejdić i Finci “. Podržavamo to što je Štefan File smanjio financijsku pomoć BiH zbog nesposobnosti lidera da se dogovore”, istakao je on.

Inzko je ponovio ranije navode koje smo već objavili, u kojima je skrenuo pažnju na izjave iz RS koje dovode u pitanje teritorijalni integritet BiH.

Iako je istaknuo da je većina trendova negativna, uključujući neimplementaciju odluke “Sejdić i Finci”, na pozitivnoj strani je napomenuo da je uspješno proveden popis stanovništva te da je došlo do ekonomskog rasta.

Govorio je io prosvjedima ispred zajedničkih institucija BiH, te je istaknuo da je situacija u FBiH nešto stabilnija u odnosu na protekli period.

Naglasio je da BiH uživa najbolju regionalnu situaciju od rata naovamo činjenicom da je Hrvatska već članica EU, a Srbija na dobrom putu ka EU.

Na početku zasjedanja jednoglasno je usvojena rezolucija o produženju mandata EUFOR-a na godinu dana.

 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Procurila neugodna priča o Butkoviću: Iza uspona HDZ-ovca stoji poznati komunistički čelnik?

Olja, ima li člana tvoje obitelji koji se nije okoristio državnim novcem otkad si ministar – priupitao je predsjednik Zoran Milanović ministra...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -