Čudo u Davosu: „Saudijska Arabija je spremna za dijalog s Iranom“

Novi ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije je izrazio spremnost Rijada za poboljšanjem odnosa s Iranom i „nužnih“  bilateralnih veza.

Rijad je otvoren za dijalog s Iranom, izjavio je u jučer saudijski ministar vanjskih poslova Faisal bin Farhan Al-Saud za britansku agenciju Reuters, govoreći na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, Švicarska.

Međutim, saudijska izjava, nakon što je ministar ponovio svoju tipičnu retoriku protiv Teherana, kojeg optužuje za navodnu „destabilizirajuću ulogu u regiji“, ali je rekao je da je početak razgovora “zapravo stvar Irana”.

Kazao je za Reuters da će Iran to morati prihvatiti, “jer ne može svoje regionalno djelovanje nasiljem predstavljati kao uvjet za bilo kakve razgovore“.

Usprkos ovoj nejasnoj formulaciji, saudijski ministar vanjskih poslova Faisal bin Farhan Al-Saud je dva puta ponovio kako je Rijad spreman na pregovore, što se može smatrati zaokretom politike Rijada, iako još uvijek na deklarativnoj razini, piše logično.com

Sa svoje strane, iranski visoki dužnosnik Mahmoud Vaezi je isti dan istaknuo bliske veze Teherana sa susjedima i s tim u vezi rekao da se Iran zalaže za rješavanje razlika sa Saudijskom Arabijom u korist interesa obje zemlje i regije u cjelini.

“Naša se politika oduvijek temeljila na uspostavljanju dobrih veza sa susjedima, uključujući Saudijsku Arabiju, jer je Saudijska Arabija također muslimanska zemlja s kojom smo u prošlosti imali dobre odnose”, rekao je u Davosu ravnatelj osoblja iranskog predsjednika Mahmoud Vaezi.

Vaezi je rekao da odnosi Teherana i Rijada ne bi trebali doseći točku na kojoj se prelamaju veze između Irana i Sjedinjenih Država.

“Teheran i Rijad trebali bi raditi zajedno kako bi riješili svoje probleme”, dodao je Mahmoud Vaezi.

Veze između Saudijske Arabije i Irana su bile napete posljednjih godina, prije svega zbog dubokih razilaženja u stavovima u nekim regionalnim pitanjima. Iran zamjera arapskoj monarhiji zbog služenja američkim interesima i njezin intervencijski i destabilizirajući program u regiji Bliskog istoka.

Isto tako, razorni rat Rijada i njegovih saveznika protiv siromašnog Jemena, koji je pokrenut u ožujku 2015., bio je jedan od razloga zašto je Iran oštro kritizirao Saudijsku Arabiju.

Iran održava prijateljske veze sa svim svojim susjedima i uvijek naglašava kako se zalaže za mir i ne želi sukobe s bilo kojom zemljom, dok SAD, Izrael i određene zemlje pokušavaju umanjiti iranski utjecaj u regiji i cijelom svijetu.

U listopadu 2019. je američki časopis The Wall Street Journal objavio izvješće prema kojem Rijad u tajnosti nastoji poboljšati odnose s Iranom i drugim regionalnim akterima, usprkos ekonomskim zabrinutostima i sumnjama koje izaziva američka podrška vehabijskom kraljevstvu.

more recommended stories