Published On: Uto, stu 25th, 2014

Čubrilović postao predsjednik Narodne skupštine RS

Nedeljko Čubrilović iz Demokratskog narodnog saveza (DNS) izabran je večeras za predsjednika Narodne skupštine RS-a novog, devetog, saziva. Čubrilovića je podržala koalicija oko SNSD-a, DNS-a i SP-a, a dobio je podršku 44 poslanika, dok ih je 38 bilo protiv.

Prethodno je poslanik NDP-a u parlamentu RS-a Dragan Čavić ponovo otvorio pitanje da li je bilo kupovine poslanika od koalicije oko SNSD-a, te ukazao da se mora ispitati audio snimak u kojem premijerka RS-a Željka Cvijanović govori o, navodnoj, kupovini poslanika. On je predložio i da se o izboru predsjednika parlamenta RS-a tajno glasa kako bi se na taj način, kazao je, izrazila poslanička volja.

I poslanik PDP-a Branislav Borenović je također pozvao Iliju Stevančevića i Vojina Mitrovića da kažu da li više ne pripadaju poslaničkim klubovima na osnovu kojih su dobili glasove na izborima i poslaničke mandate te da li su dobili novac ili nešto drugo da pređu na stranu političkog bloka oko SNSD-a.

Upitao je da li treba prešutjeti da se u RS-u dogodila ‘kupovina poslanika’ i da nitko za to ne odgovara. Inače do izbora Čubrilovića trajala je rasprava duža od devet sati, uz brojne replike, optužbe, pa sve do tvrdnje i da je predsjednik RS-a Milorad Dodik psovao majku poslaniku PDP-a Branislavu Borenoviću, što Dodik negira.

Novoizabrani predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović najavio je da će poštovati volju svakog naroda da slobodno živi i ostvaruje svoja prava u RS-u.

U prvom obraćanju u parlamentu nakon izbora, Čubrilović je rekao da će se kao predsjednik paralamenta zalagati za očuvanje RS-a, u skladu sa Ustavom i međunarodnim aktima kojima je određen državotvorni subjektivitet RS-a, unutarnja struktura BiH, položaj konstitutivnih naroda i sva druga prava građana.

Nada se da će zajedno sa potpredsjednicima i generalnim tajnikom uspješno voditi sjednice Narodne skupštine kao što su to činili njegovi prethodnici, među kojima je izdvojio i prvog, Momčila Krajšnika, pa sve do Igora Radojičića.

Senad Bratić (SDA) nije večeras izabran za potpredsjednika Narodne skupštine RS-a iz reda bošnjačkog naroda, kao ni Ivana Lovrić iz HSP-a za potpredsjednicu iz reda hrvatskog naroda, niti Nenad Stevandić iz SDS-a, koji je također bio predložen za potpredsjedničku funckiju.

Nitko od ova tri kandidata nije dobio dovoljan broj glasova. Očekuje se da kandidati za četiri potpredsjedničke funckije, koliko ih je izglasano da ih bude u ovom sazivu parlamenta, budu izabrani na nekoj od narednih sjednica Narodne skupštine RS-a.

Poslanici su večeras podržali incijative za izbor delegata iz RS-a za Dom naroda Parlamenta BiH i delegata u Vijeće naroda RS-a.

bljesak.info

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare