Published On: Pet, stu 3rd, 2017

Crveni križ priznao višemilijunske prevare

Crveni križ je potvrdio da je zbog korupcije i pronevjera nestalo više od pet milijuna dolara namijenjenih borbi protiv epidemije ebole u zapadnoj Africi, piše u petak BBC.

Epidemija ebole koja je harala između 2014. i 2016. odnijela je najmanje deset tisuća života, a za stavljanje te bolesti pod kontrolu bila je potrebna masovna humanitarna operacija koja je koštala stotine milijuna dolara.

Revizori su nakon operacije otkrili preplaćenu robu, isplate nepostojećim radnicima i lažne račune.

Dok se ebola širila Liberijom, Sierra Leoneom i Gvinejom, krovna organizacija Crvenog križa u Ženevi slala je gotovinske donacije državnim Crvenim križevima u svakoj od tih država. Ukupno je poslano više od 100 milijuna dolara.

Unutarnja revizija Crvenog križa otkrila je da je u Liberiji nestalo 2,7 milijuna dolara na preplaćenoj robi ili u isplatama nepostojećim humanitarnim radnicima.

Zaposlenici te ogranizacije u Sierra Leoneu udružili su se radnicima lokalne banke kako bi pronevjerili više od dva milijuna dolara, dok je u Gvineji, gdje istraga još traje, oko milijun dolara nestalo u lažnim računima, prenosi BBC.

Crveni križ je objavio da su nakon tih slučajeva uveli stroža financijska pravila i obećao kako će biti procesuirani svi uključeni u malverzacije, piše BBC.

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x