Crni dan za Turke u Idlibu – Najmanje 33 poginula vojnika u sirijskom Saraqibu

Najmanje 33 turska vojnika poginula su u zračnom napadu u sirijskoj provinciji Idlib, dok je nepoznati broj vojnika ranjen. Turski dužnosnici udare pripisuju Siriji, ali su jučer cijeli dan u tom području djelovali ruski  zrakoplovi, koji su u jednom trenutku mogli odgovoriti na napad turskih vojnika sustavima „Stinger“ na jedan od ruskih zrakoplova.

“U Idlibu su turske oružane snage stradale od napada sirijskog režima u zračnom napadu”, rekao je kasno u četvrtak guverner provincije Hatay Rahmi Dogan.

Dok je prvotno rekao da je poginulo devet vojnika, nekoliko minuta kasnije broj umrlih je revidiran na 33, izvijestila je turska agencija Anadolu.

U zračnom napadu ranjeno je više turskih vojnika, ali njihov broj za sada nije poznat. Doganova izjava dolazi usred sastanka turskog Vijeća za nacionalnu sigurnost na visokoj razini, kojim je navodno predsjedavao predsjednik Recep Tayyip Erdogan i vjerojatno se fokusirao na incident.

RT navodi kako neprovjerena izvješća na društvenim medijima tvrde da su deseci turskih vojnika poginuli u zračnom napadu “ruskih snaga”, da je desetke vojnika i ranjeno, te da su se bolnice u Hatayu borile da se nose s prilivom ranjenih. Ankara ništa od toga do sada nije potvrdila, ali je znakovito da su u provincijama odakle su većinom poginuli vojnici oborene društvene mreže Facebook, Twitter i Instagram, gdje su rodbina i prijatelji dijelili slike poginulih i ranjenih turskih vojnika.

U razgovoru za agenciju Anadolu, Dogan je naglasio da u bolnicama nema nestašice krvi, napominjući da liječnici “poduzimaju sve potrebne mjere kako bi liječili ranjene“.

Erdoganov tajnik za tisak Fahrettin Altun rekla je novinarima rano jutros da Turska “reagira protiv nelegitimnog režima koji je uperio cijevi pušaka u turske vojnike“, te da su turske snage izvele zračne i topničke udare na sirijske ciljeve. Međutim, ruski centar u Hmeymimu nije zabilježio prelete turskih zrakoplova, ni njihove udare na sirijski teritorij,  a jedini udari koji su provedeni su oni izraelski, koji su iz područja okupiranog Golana iz vojnih helikoptera gađali nekoliko ciljeva sirijske vojske u pokrajini Quneitra, ranivši dva sirijska vojnika.

Fahrettin Altun je događaje u Idlibu čak opisao kao genocid, rekavši da Turska neće dopustiti ponavljanje “onoga što se tamo dogodilo u Ruandi i Bosni”.

“Krv naših herojskih vojnika neće ostati neosvećena”, rekao je Altun.

“Naše će se aktivnosti na terenu u Siriji nastaviti sve dok se ruke poklone našoj zastavi”, rekao je teatralno Fahrettin Altun.

Turski dužnosnici pozvali su i glavnog tajnika NATO pakta i američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost u vezi s događajima u Idlibu, javlja Anadolu, nadajući se potpori koja po svemu sudeći neće doći.

Situacija u Idlibu, posljednjem većem uporištu u Siriji islamističkih terorističkih skupina koje podržava Turska, dramatično je eskalirala posljednjih tjedana, a Damask je pojačao svoju ofenzivu protiv islamističkih militanata i vraća strateške gradove napredujući od juga pokrajine prema cesti M4.

To je natjeralo Tursku da pošalje tisuće vlastitih vojnika i teške vojne opreme kako bi podržala svoje terorističke saveznike i borbi protiv sirijske vojske.

Dok je Ankara isključila mogućnost prekida kampanje u Idlibu, istovremeno zahtijeva da Rusija povuče svoju podršku napredovanju sirijskih trupa, ali i da ruske snage dopuste turskom zrakoplovstvu da leti nad Sirijom. Ovaj je zahtjev, naravno, odbijen.

Moskva je optužila Tursku da podržava tamošnje militante i da krši ranije dogovoreni aranžman o uspostavljanju zone deeskalacije. Neposredno prije najave Turske, ruska vojska optužila je tursku stranu da koristi artiljerijsku vatru kao i izviđačke i napadačke bespilotne letjelice za ciljanje položaja sirijske vojske, bez preciziranja kada su se udari dogodili.

SITUACIJA „PRED RAT“ 28. VELJAČE UJUTRO

U Idlibu je zapravo stvoren kompaktan front i sirijske snage koje su jučer napredovale iz južnog pravca su gotovo došle do ceste M4 i sada se mogu rasporediti u istočnom pravcu, prilazeći Nairabu i Saraqibu iz zapadnog smjera, čime bi zatvorili Turske i islamističke militante u kotao, vjerojatno s koridorom za povlačenje prema sjeverozapadu. To je vjerojatno razlog zbog kojeg nisu dizali preveliku paniku oko trenutnog proboja turskih i terorističkih snaga, koje su napredovale do određene linije bez većeg otpora sirijskih snaga, koje su se pravovremeno povukle. Kada su ušli u Saraqib i nekoliko okolnih sela na zapadnom obodu, počelo je djelovati rusko i sirijsko zrakoplovstvo i napad je stao. U međuvremenu je SAA silovito napredovala iz južnog dijela i na nekim dionicama došla na manje od 20 kilometara od ceste M4.

Jučer je sirijska vojska potpuno očistila ravnicu Al-Ghaab i planinska područja Zawiya. Južni Idlib je u potpunosti pod kontrolom sirijskih snaga i očito je cilj sjever i cesta M4.

Teroristi koji su tijekom dana zauzeli Saraqib i selo Al-Tarnaba, uz otvorenu podršku Turaka, potisnuli su SAA iz još tri manja sela, a onda je navečer sirijska vojska pokrenula kontranapad uz intenzivnu podršku ruskih zrakoplovnih snaga.

Tada su poginula spomenuta 32 turska vojnika. To se dogodilo prilikom udara na  konvoj turske vojske, a prema drugoj verziji na zapovjednom mjestu. Postoje procjene da je bilo oko 50 mrtvih, a ukupan broj ubijenih i ranjenih je veći od 100. Koliko je militanata poginulo među Turcima, to je pitanje je zanimljivo, ali na njega nema odgovora.

Ankara za domaću publiku tvrdi „kako je u odmazdi ubila čak 1709 sirijskih vojnika“, što je pretjerano do te mjere da vjerojatno ni u Turskoj ne vjeruju u ove tvrdnje.

Rusija je odbila dati dozvolu turskim helikopterima da uđu u zračni prostor Sirije kako bi mogli pokupiti ranjene, pa su vojnike i civile evakuirali kopnenim putem do turskog grada Reyhanli u jugozapadnoj pokrajini Hatay, prenosi logično.com

Erdogan je nakon velikih gubitaka sazvao hitan sastanak Vijeća nacionalne sigurnosti. Hitni sastanak sazvala je i glavna oporbena Republikanska stranka u Turskoj, koja oštro kritizira Erdoganovo kockanje u Idlibu, koje je životima platilo nekoliko desetaka turskih vojnika.

Rurski predsjednik Vasilij Nebenzja je u Ujedinjenim narodima naglasio kako je uništenje terorista jedino rješenje, a Putin se malo ranije odbio sastati s Erdoganom.

Rusija je također jasno stavila do znanja da ne vidi veliku potrebu za sastankom na vrhu uz sudjelovanje Angele Merkel i Emmanuela Macrona. Općenito, Moskva zauzima vrlo oštar stav i ne podnosi Erdoganov pritisak, nudeći mu da ga se odrekne ili da povisi ulog, ako misli da će dobiti ovu okladu.

Lindsay Graham traži da Trump uvede zonu zabrane leta u Siriji, a Ankara je isto tražila kroz aktivaciju članka 4. Povelje NATO pakta. I da bi stvar bila gora, još 10 turskih vojnika je poginulo u libijskom gradu Tripoliju, je još 10 turskih vojnika.

RUSKA VOJSKA: TURCI NAM NISU REKLI DA SU NA TIM POLOŽAJIMA

Erdogan će teško moći objasniti ovu situaciju, jer ruska vojska navodi kako su „turske kolege“ jučer dale koordinate svojih trupa u Idlibu i mjesto koje je gađano nisu naveli kao lokaciji gdje ima njihovih vojnika.

“Teroristi iz zone deeskalacije Idliba 27. veljače pokušali su izvršiti veliki napad na položaj sirijskih snaga. Turska vojska, koja je 27. veljače pala pod vatru sirijskih trupa, bila je među napadačkoj skupini militanata. Međutim, prema podacima  Ankare, na području naselja Behun, gdje su turski vojnici pali pod vatru, nije bilo turskih postrojbi i nije ih trebalo ni biti“, priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

„Rusija je, nakon što je dobila informacije o žrtvama turske vojske, poduzela opsežne mjere za obustavu vatre sirijske vojske. Predstavnici ruskog Centra za pomirenje zaraćenih strana stalno su tražili od turskih kolega koordinate lokacija njihovih jedinica koje se nalaze u blizini područja terorističkih operacija.“, dodaje se u priopćenju, gdje se ne navodi da su u tom području i ruski vojnici, koje je dan prije snimio ratni reporter agencije ANNA News Oleg Blohin i objavio fotografije na internetskom portalu ovog kanala sa sjedištem u Abhaziji.

FOTO: Ruske Specnaz snage u Idlibu

Spetznatz u Idlibu


Zbog prijetnje izravnog sukoba u Siriji,ruske fregate projekta 11356 „Admiral Grigorovič“ i „Admiral Makarov“ iz Crnomorske flote, naoružane s krstarećim projektilima „Kalibar“, napustile su Sevastopolj, krećući se preko Bospora i Dardanela do istočnog dijela Sredozemnog mora. Danas je službeno započeo prolazak kroz tjesnac Bospor.

Što se tiče turskih gubitaka, proiranska agencija IWN tvrdi da je bilo 67 mrtvih. Gubici općenito veliki i „eliminirana“ je cijela turska jedinica. Kao odgovor, Turci su pucali na sirijska i kurdska područja. U regiji Latakija je ruska protuzračna obrana oborila je 2 rakete ispaljene na zračnu bazu Kuweires istočno od Aleppa, te na zračnu bazu Menag. Područja jugozapadne Turske su do 13. ožujka zatvorena za civilne letove i proglašena su područja patrole borbenih zrakoplova. Kao što smo rekli, od jučer su u Turskoj „oborene“ neke društvene mreže.

Unatoč optužbama protiv Rusije i prosvjedima pred ruskom ambasadom, gdje je turska policija poslala dodatne snage kako bi je čuvala preko noći, glavni turski mediji i službena priopćenja usmjereni su na okrivljavanje „Assadovog terorističkog režima“ za “strašna zlodjela”.

Glavna verzija je da je sirijski zrakoplov bombardirao turske vojnike koji su mirno napali Siriju i tamo su došli kako bi “zaštitili civile”. Stav Damaska je jednostavan i Sirija će nastaviti oslobađati svoju zemlju od terorista, a Turci moraju izaći iz Sirije.

Rusija je službeno izjavila da nije bombardirala Turke, a je na kraju okrivila Ankaru zato što je turska vojska bila pomiješana s teroristima i nije poslala koordinate svojih jedinica.

Istovremeno, značajan dio ruskih i sirijskih zračnih snaga je jučer tukao po militantima na području Nairaba, Sarmina, Khminasa i Saraqiba, čemu treba dodati i vatru sirijske artiljerije.

Upravo je potvrđeno da su spomenute ruske fregate s projektilima “Kalibar” prošle kroz tjesnac Bospor i idu do sirijske obale, ne osvrćući se na turske prijetnje da će, ako započne rat, ograničiti odredbe iz Konvencije iz Montreuxa.

Jutros su turski dužnosnici objavili “Erdoganov snažan govor”, te uvođenje ratnog zakona, a na zatvorenoj sjednici parlamenta se razmatra objava rata Siriji. Uz put je povećana borbena spremnost oružanih snaga i unutarnjih sigurnosnih struktura, kao i struktura koje kontroliraju „terorizam“ u Siriji. Ovdje se misli na odjele koji prate aktivnosti Kurda, a ne terorista u Idlibu.

IZBJEGLICE IZ TURSKE SLOBODNO MOGU U EU

Osim toga, najavljeno je da Turska više ne ometa protok izbjeglica u Europu, što je očito učinjeno s ciljem ucjenjivanja Europe kako bi se što više uključila u sirijske poslove.

Turska je nakon pregovora s glavnim tajnikom NATO a i američkim savjetnikom za nacionalnu sigurnost službeno zatražila konzultacije s NATO paktom i optužila je Rusiju i Siriju za sve što se događa u Idlibu i pozvala na okončanje ofenzive sirijske vojske. Dio američkih medija ismijava Erdogana, ukazujući da je on sam kupio S-400 od Rusa, a sada, kada u Siriji ubijaju desetke njegovih vojnika, plače kod Washingtona.

Na pozadini noćnih događaja, SAA je nakon oslobađanja južnog Idliba formirala uži front i nastavlja ofenzivu. Jučerašnji kontranapadi sirijske vojske na području Saraqiba nisu doveli do značajnih rezultata, ali je sve manje informacija što se tamo uopće događa.

Očito će se razviti kriza. Erdogan je odlučio pojačati podršku sirijskoj Al-Qaidi, ali mu je već jasno pokazano da će to Tursku koštati puno krvi.

FOTO: Situacija u Idlibu 28. veljače ujutro

Idlib 28. 02. 2020.