Published On: Sri, ožu 31st, 2021

CRNE PROGNOZE AMERIČKOG INSTITUTA: Do 1. srpnja u BiH će umrijeti 10.000 ljudi od korona virusa

Do srpnja ove godine u Bosni i Hercegovini od posljedica koronavirusa moglo bi umrijeti više od 10 hiljada ljudi. Pokazala su to predviđanja nezavisnog medicinskog istraživačkog centra na Sveučilišta „Washington“, Institut za zdravstvenu metriku i evaluaciju (IHME).

IHME predstavlja interaktivne grafikone koji prikazuju trenutnu situaciju u vezi s brojem umrlih od posljedica koronavirusa i, što je još značajnije, procjene kako bi se stopa smrtnosti mogla kretati u budućnosti, odnosno tijekom sljedećih nekoliko mjeseci.

Grafički prikaz predviđanja rasta smrtnosti u BiH

IMHE predviđa da će u BiH trenutna brojka, koja je veća od 6.500 preminulih osoba, do 1. srpnja narasti do 10.134. Prema navedenim podatcima, najgora situacija bit će sredinom travnja i u prvom dijelu svibnja, kada će dnevno biti više od 100 preminulih.

Za sredinu travnja predviđaju nam i tisuće novih slučajeva zaraze dnevno, a značajniji pad se očekuje tek u lipnju. Broj novih zaraza, jasno, ovisi o korištenju maski.

Predsjednik Udruge imunologa BiH Jasenko Karamehić je za „Avaz“ kazao da je maska moćno oružje protiv virusa, kao i sve druge epidemiološke mjere.

– Mjere su dobre, ali su limitirane u svom djelovanju. One samo donekle mogu biti efikasne, za nastavak borbe potrebno je cjepljenje. Situacija je izmakla kontroli, stoga ćemo morati cjepiti od 70 do 80 posto stanovništva – poručio je Karamehić.

Normalne države

Dodao je da je IMHE u pravu u svojim predviđanjima.

– Kanton Sarajevo ima tisuću zaraženih na 100.000 stanovnika, a Njemačka s 82 milijuna stanovnika ima 102 zaražena na 100.000 građana. Ovo ide na dušu vlasti koje nisu nabavila cjepivo kao sve normalne države u svijetu. Bez cjepljenja, ove crne brojke će se multiplicirati – naglasio je Karamehić.

Moraju krivično odgovarati

– Ovo što dobivamo putem COVAX-a je izuzetno malo, jer nama treba 4 ili 4 i pol milijuna cjepiva. Ovo je bezobrazno od vlasti, njih treba krivično procesuirati. Vlada FBiH formirala je neki tim za nabavku cjepiva u kojem opet sjede političari. Nema nigdje stručnjaka, jer se onda ne bi mogli baviti korupcijom i kriminalom. Zato imaju ove optužnice, a ne mogu građani imati hipoteku, što je primjer FBiH Fadil Novalić, koji se bavio respiratorima, pa mu sada nitko ništa ne vjeruje – smatra Karamehić./HMS/