Crna Gora: Nakon usvajanja Zakona o vjeroispovjestima, u Skupštini nastao pravi kaos

U Skupštini Crne Gore iza ponoći je glasovima vladajuće većine i SDP-a usvojen Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Za prijedlog tog zakona glasalo je 45 poslanika, dok suzdržanih i protiv nije bilo.

Međutim, ubrzo nakon toga, odnosno nakon odbijanja amandmana Mitropolije crnogorsko-primorske na predloženi zakon koje je u skupštinsku proceduru stavio Demokratska fronta, došlo je do incidenta u dvorani Skupštine, prenosi Klix.ba.

Prvo je, kako je rečeno novinarima, bačeno pirotehničko sredstvo, a potom je uslijedio niz incidentata u kojima su zastupnici DF-a vrijeđali i pokušali nasrnuti na kolege iz vladajuće koalicije, ali i iz SDP-a. Bačen je i suzavac.

Nakon ovog incidenta uhićene su 22 osobe i to 18 zastupnika DF-a i još četiri osobe.

Vijeće za građansku kontrolu rada policije je obaviješteno da su u CB Podgorica privedeni zastupnici: Andrija Mandić, Mihailo Čađenović, Milan Knežević, Slaven Radunović, Milutin Đukanović, Branko Radulović, Nebojša Medojević, Strahinja Bulajić, Budimir Aleksić, Marina Jočić, Branka Bošnjak, Milun Zogović, Predrag Bulatović, Ljiljana Đurašković, Aleksandra Vujičić, Veljko Vasiljević i Jovan Vučurović. Među privedenima su i: Zoran Bulatović, Koča Đurišić, Dejan Gojković i Dušan Knežević.

Prema neslužbenim informacijama portala Vijesti.me, bocom u glavu je pogođen zastupnik SDP-a Ranko Krivokapić (SDP), dok je Milun Zogović gađao predsjednika parlamenta Ivana Brajovića. Petardu ili najvjerovatnije suzavac u dvoranu je bacio šef kluba DF-a Milutin Đukanović.

Zastupnik DPS-a Nikola Rakočević kazao je novinarima u Skupštini da naprava, koju su aktivirali zastupnici DF-a, nije izazavala nikakav efekt, prenosi Mina.

Zatim su krenuli ka predsjedavajućem stolu, napravila se galama. Prilično vandalsko ponašanje. Mislim da će se steći uvjeti da nastavimo kako smo planirali, rekao je Nikolić.

Njegov kolega Milorad Vuletić kazao je da je “jedna zastupnica DF-a udarila bocom u glavu zastupnika Ranka Krivokapića”.

Više prometnica u Crnoj Gori bilo je blokirano u znak prosvjeda zbog najavljenog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Više osoba, među kojima je i jedan svećenik privedeno je nakon što su odbile naređenje policije da uklone automobile sa bulevara na izlazu iz Podgorice, u naselju Zlatica.

Ovom zakonu se protivi Srpska pravoslavna crkva koja ga vidi kao “paravan za otimanje crkava i hramova”, kojih ta vjerska zajednica u Crnoj Gori ima oko 700.

Vlada je ranije odbacila takve optužbe, tvrdeći da novi zakon sve vjerske zajednice u Crnoj Gori stavlja u isti položaj.